終於係中環見倒*雲*☁️啦,我所講嘅係銅鑼灣區嘅‘雲壽司’終於係中環開左分店啦,呢間新開張一個月左右。同銅鑼灣店一樣,地方唔算大,呢度入門口有張大約坐12人嘅L 形長bar枱,另外近牆邊位置有三張二人桌,坐得都好舒服嘅。呢度除左有自選壽司🍣、剌身拼盤外,仲有omakase食架,而自選壽司有成廿幾款可供選擇。今晚就自選左12件壽司🍣$198三文魚腩、火炙三文魚、帆立貝、火炙帆立貝、池魚、深海池魚、吞拿魚、油甘魚、真鯛、赤蝦。魚生部份唔洗多講,非常新鮮,三文魚同火炙三文魚,油花最多,入口充滿魚油香氣;帆立貝軟滑鮮甜,火炙過嘅另外多分焦香;深海池魚同真鯛味道偏淡,但口感係最好,最爽口;吞拿魚原全冇根,入口嫩滑;赤蝦爽脆鮮甜,咀嚼至起黏身,鮮味更加豐厚。飯底微暖,粒粒軟綿綿,加上適量嘅醋味,match得好好。

今晚就自選左12件壽司🍣$198