2017-12-05 160 浏览
冬天正式來臨,又到打邊爐既季節,我同朋友不約而同都想試下羊腩煲宵夜,於是選擇左非常近我地公司既靚煲王。我地係11點左右黎到,人客唔算好多,侍應好快就帶左我地埋位,坐低冇幾耐,店員就幫我同朋友介紹幾款煲,招呼十分良好。我地係等羊腩煲個陣叫左店員推介既豉油皇靚鵝腸,色澤好吸引!味道好岩我,唔會太濃。啲鵝腸肥瘦度亦都岩岩好,有適量既脂肪係底部,口感彈牙!另一款前菜小食係泰式墨魚餅,清新既墨魚比香脆既炸皮包裹住,金黃既外貌好有氣勢,食落入口香脆,咬落又彈牙,非常過癮,再配合泰式酸辣醬,可以話係有今生冇來世。主菜登場,羊腩煲一上枱,個煲就好似一個羊肉味既香薰一樣不停將羊肉既香味噴出黎,羊腩煲非常足料,除左滿滿既羊肉之外,當然唔少得既係枝竹,馬蹄同埋冬菇,幾種食材係羊肉既炆煮下,非常之咁入味,係主角羊腩既面前完全唔失色。再黎就係羊腩煲既主角—羊腩,羊肉愛好者既我一睇就知道呢啲係黑草羊腩肉,黑草羊肉一向都係冬季滋補佳品,好適合我呢啲怕凍既人食。食完直情覺得成身都比股暖氣包圍住。再加上炆煮過後羊肉變得入口即溶,食完一舊又夾一舊,可以話係難以置信既美食。除左羊腩煲打頭陣之外我地仲嗌打邊爐既配料。金黃既響

除左羊腩煲打頭陣之外我地仲嗌打邊爐既配料。

金黃既響鈴未落湯已經勁香,而經過羊腩煲既洗禮過後更加升華到極致,實在估唔到常見既響鈴同香濃既羊腩湯係咁配合。

新鮮牛胸爽十分有𡁻勁,係吸收左羊腩汁過後,咬既每一啖都好似飲緊羊腩既精華咁,牛同羊既香味一次過品嘗得到,真係好滿足!
2017-12-04
$435 (宵夜)