2017-12-27
有外國朋友黎香港想食一啲地道野,諗黎諗去都唔知食咩好,又驚逼又驚要等位,最後都係搵旅遊網站幫手帶我地黎到尖沙咀既星座冰室。佢喺香檳大廈既地庫,朝早行落去都覺得有啲陰森架,不過可能就係因為佢夠隱蔽,先更有神秘感,保留到舊日香港冰室既本身面貌。手寫餐牌,窄窄既卡位,年長既侍應同舊電視,去到朋友都忍唔住大影特影。可能依家都算有啲名氣,有啲外國人識,所以佢地都會準備英文menu比外國食客既。 不過講真,我覺得佢都只係一間有咁上下歷史既冰室,食氣氛ok,但食物真係唔係咩令人驚豔既菜式。星座冰室出名既係佢地既蕃茄湯底,所以我同朋友都好理所當然地叫呢一個系列既麵食,我叫蕃茄炒蛋通,而佢就叫咗蕃茄芝士牛肉麵。睇上去係好濃既蕃茄同厚到半隻手指咁長既蛋,撈埋尚算彈牙既通粉的確唔錯。但蛋味唔濃,亦唔係炒滑蛋,同埋市面好食有鮮味既茄湯越來越多既時候,呢個湯其實比唔到我任何驚喜架⋯⋯蕃茄芝士牛肉麵既芝士其實都只係加塊片裝芝士比你,當然呢間係一間平民化既餐廳,我又有咩好要求呢。我地仲叫咗一個炸雙丸,即係炸牛丸同炸魚蛋。呢個相對上有多少少驚喜既,新鮮炸起熱辣辣,爽口彈牙,真係有生命力既一粒魚蛋啊。 成日都以為呢啲舊
成日都以為呢啲舊冰室水吧唔會差得去邊,但今次我就大失所望喇。奶茶既奶同茶比例唔夾,茶味唔夠,奶唔香但好膩,總之就麻麻地⋯⋯ 總括而言就真係有好有唔好啦,如果當體驗都值得食一次,再多就唔洗了
蕃茄炒蛋通粉