2020-01-18
喺facebook見到利寶閣有中式放題, 又有佛跳牆,好多款中式美食,好吸引! 第一時間打電話去book位同個有少少大陸口音嘅阿姐講想book七點食放題, 佢話聽晚full咗,叫我八點半之後嚟,嚟到都要等。 我哋覺得時間都ok,所以都照book咗。 (期間個阿姐啲態度都好似唔想做你生意咁, 態度認真麻麻)當晚在銅鑼灣有少少塞車, 已經8點45分, 所以打個電話去講我哋會遲少少到,而家喺銅鑼灣塞緊車。 個大陸口音阿姐即刻話: o下~師傅走曬㗎喇喎。跟住我問: 啲師傅幾時走呀?阿姐話: 你上嚟先啦~睇下啦到時(我心諗, 你話啲師傅走, 我仲上嚟做乜嘢?)我問佢: 咁你即係呢度幾點冇得食㗎? 啲師傅幾時走?佢話: 11點都有得食,不過熄曬冷氣,你咪坐喺度食囉 (完全撩交嗌)我哋差唔多去到,咪照上去上到去叫我哋坐低等一陣,等咗成十五分鐘都冇人理我哋。 問佢哋而家點樣,跟住就話等一等,乘機又行咗去冇返轉頭。 跟住又係嗰個大陸阿姐 (原來佢長頭髮嘅,認得佢把聲) 佢話: 而家好多嘢都冇得食㗎喇, 你食唔食呀? 一係你哋轉食小菜我特登過嚟食放題, 我嚟到你叫我食小菜, 你冇嘢食仲叫人嚟, 好有欺騙
個大陸口音阿姐即刻話: o下~師傅走曬㗎喇喎。
跟住我問: 啲師傅幾時走呀?
阿姐話: 你上嚟先啦~睇下啦到時
(我心諗, 你話啲師傅走, 我仲上嚟做乜嘢?)
我問佢: 咁你即係呢度幾點冇得食㗎? 啲師傅幾時走?
我哋差唔多去到,咪照上去
我特登過嚟食放題, 我嚟到你叫我食小菜, 你冇嘢食仲叫人嚟, 好有欺騙成份
跟住我話: 係你叫我哋八點半過嚟喎,你而家又話畀我哋聽你哋個放題咩都冇得食
跟住之後佢又話,其實淨係冇燒味啫,其他都有得食。跟住我哋坐低咗,即刻劃點心紙嗌嘢食, 嗰時應該大約九點半。送嘅佛跳牆同埋虎蝦天使麵到左, 個佛跳牆都算ok,但係嗰個上湯虎蝦天使麵 好難食 啲蝦一啲都唔虎,個汁又冇乜味,傑撻撻
食完呢兩樣嘢之後,就冇嘢食嚟過, 嗰時已經係十點。問佢哋我哋啲嘢食仲未嚟,跟住呢個又話跟,嗰個又話跟,個個都走咗去冇回頭。 之後個大陸阿姐拎住一碟我哋冇點嘅嘢食走過嚟( 似係隔離枱食淨,然之後走過嚟問我哋要唔要), 劈喺張枱度問我哋食唔食, 跟住我話我哋冇嗌,跟住佢話你哋食就食唔食就算。 嗰刻完全覺得,佢係咪當我哋係狗
有一個四眼短頭髮嘅部長態度好少少, 佢都有話唔好意思,話我哋之前落咗嘅單而家跟緊,會好快出嚟。
跟住之後攞左碟豆腐嚟,又攞咗一碟我哋都冇叫嘅炸蝦餃,勁難食
呢個放題嘅食物質數超低,好似一啲賣淨嘅點心或者食物夜晚放題再放返出嚟畀啲客食。 佢有一個鹹菜豬肚個湯咸到呢同埋一啲胡椒味都冇。
到最後10點45分,我哋啲乾炒牛河,水煮魚 等等飽肚食物一碟都冇嚟過, 跟住問個男部長, 佢先話,冇啦,啲師傅走曬啦。 之前個部長又話叫我哋等,啲嘢食會嚟,我哋真係信佢,等, 但之後原來啲廚房走曬又唔話畀我哋聽!
佢哋無論食物同埋服務嘅質素,都係非常惡劣!
二百幾蚊食埋啲垃圾, 真係嘥時間,嘥心機!