2016-10-04
開心星期五收工去左食蒸海鮮,平時都少食依類型既野,今晚決定豪一豪滿足下店內裝修都以竹騰為主,感覺清幽簡約,卡位旁有USB插口可以電話充電,幾貼心同朋友叫左套餐B,有十一款食物同清楚寫明份量,如果分享同打卡仲有多款食物送醬料係自助式拎取,超過數十種醬料供應,連泰式生蝦汁都有,我都拎左個黎沾下<<花蛤皇、鑽石蜆、胭脂蚌>>口感爽滑彈牙,全部都大大隻,食落好鮮甜多汁,唔洗沾醬料都已經好好味<<黑松露蒸元貝>>松露醬加左少少蒜淋係元貝上一齊蒸,味道唔會太濃烈,調味適中,元貝口感嫩滑同好鮮<<貴妃蚌>>貴妃蚌底部放左金菇,金菇本身既菇味香同幾甜,第一次清蒸食幾好味,貴妃蚌食落爽口新鮮<<黃金汁聖子皇>>黃金汁用左南瓜蓉再加少少辣椒碎淋係聖子同粉絲上一齊蒸,食落有南瓜本身既甜同帶少許既辣味,聖子肉質鮮美,整體味道幾夾<<南非龍蝦、花蟹仔>>龍蝦肉質爽口彈牙,沾少少泰式生蝦汁好夾,花蟹仔蒸得剛剛好,連左少少蟹膏,肉質好重蟹味<<
好香濃既牛肉味,啖啖肉又多汁,唔沾醬料食到原本牛肉既味道
第一次見用籠仔蒸,清蒸菜真係第一次食,口感爽腍兼備,食到菜既清甜味
集合左所有海鮮既精華煲成既粥,連南瓜同豬骨一齊洧煮,再加左少許菜浦、芫茜、蔥,味道濃得黎帶南瓜既清甜味,粥煮得好綿滑又易入口