2019-12-08
嚟到K11 Musea,喺地庫嗰層,有個好大,亦都裝修得好靚嘅food Court,坐得好舒服,地方好大,好闊落。自從上年去過泰國之後,愛上了吃船面,今晚竟然比我喺呢個food court搵到呢一間Bot Noodle,價錢非常合理,一於試吓先牛肉船粉$55用上了鮮牛肉,咬落去比肥牛更有咬口,肉味亦都較濃郁,好有牛味。而船粉最重要嘅湯底同河粉,河粉幼滑,湯底調味得較適合港人口味,少了一份死鹹,卻多了一份香味,洋蔥青檸同埋薄荷葉都算功不可沒了豬肉丸船粉$55同一個河粉,同一個湯底,換上了五粒飽滿嘅豬肉丸,絕對係最佳配搭炸豬皮$24自從喺泰國食過之後,喺香港已經食唔番當地嘅風味,直到今日,呢度嘅炸豬皮,認真鬆化可口,識落沒有肥膩嘅感覺,有淡淡的豬皮香,送船粉一流價錢唔貴,環境卻高貴,要懷念泰國嘅船面,可以一試
牛肉船粉$55
豬肉丸船粉$55
炸豬皮$24
價錢唔貴,環境卻高貴,要懷念泰國嘅船面,可以一試