2019-04-16
今日黎左西環海旁食法國菜,係附近行下都好舒服~訂左晚上七點所以去到都未係好多人,侍應都好熱情招待😌餐廳長方形一眼睇哂,座位間隔較近,所以都幾嘈,適合一班人多過情侶黎談心😹頭盤叫左煙燻乳鴿沙律係餐廳既signature dish一定要叫,欣賞廚師既創意同勇氣!👍🏻乳鴿因為冇烹煮過所以極!度!鮮!嫩!😍令我覺得以前食既乳鴿其實全部都係老人家黎...配上我鍾意既紅菜頭,沙律醋酸酸地好開胃跟住半打法式焗田螺牛油同parsley配合得好好,濃厚而唔油膩😇我自己叫多左個洋蔥湯,因為女朋友唔食洋蔥🙈順帶一提麵包好好味,可惜今日試唔到佢既sour dough一聞已經好香洋蔥味,消毒一流呀真係,外國人病左都係飲哩啲架咋😂洋蔥已經煮到好淋,好清甜~主菜叫左燉羊小腿羊肉燉到好淋,但係個汁就差少少,冇乜味,但又偏油仲有白酒煮大蜆個汁恰到好處,可惜蜆肉唔夠新鮮,海鮮一大敗筆😥甜品叫左法式傳統甜點Madeleine, 新鮮焗起外層好脆,入面就好鬆軟,少量切絲檸檬皮增添口感同清新,好好味🤤
訂左晚上七點所以去到都未係好多人,侍應都好熱情招待😌
頭盤叫左煙燻乳鴿沙律
跟住半打法式焗田螺
牛油同parsley配合得好好,濃厚而唔油膩😇
主菜叫左燉羊小腿
羊肉燉到好淋,但係個汁就差少少,冇乜味,但又偏油
仲有白酒煮大蜆
個汁恰到好處,可惜蜆肉唔夠新鮮,海鮮一大敗筆😥