2018-11-21
今日好隨意地同屋企人去左食小菜,我記得幾年前電視小儀都有介紹過呢間野,佢由以前一間鋪,到擺埋出面,宜家連對面間鋪都變埋佢。我地去到夜晚8點幾差唔多坐爆晒,岩岩有檯卡位走左,咁我地4個就可以坐入去。餐廳好熱鬧,非常光猛又乾淨,難得食小炒環境咁好,最緊要冷氣夠晒凍!除左一般小炒之餘,仲有D炒粉麵飯,什至乎羊腩煲都有,幾多款式。最後我地叫左4款 Common野,有菜有肉,簡簡單單。西芹炒鮮魷呢個鮮魷賣相實在有點失色,一塊塊的,有功架既師父應該要界下花,令到魷魚卷起,咁先好睇。不過魷魚口感都唔錯,炒得岩岩好,硬度適中。唔知係咪好趕時間,西芹稍為生左少少,味道偏淡。蒜蓉炒白菜蒜蓉夠晒多,白菜好嫩,炒得好有鑊氣,令到D菜非常爽脆,都係略為淡。咕嚕肉本來想叫生炒骨,因為屋企人鐘意有骨落地,但Waiter話冇,唯有要咕嚕肉啦。個肉炸得好脆,粉唔多,全部都大大舊,好怕見到D咕嚕成粒豆咁細,一D口感都冇,D汁都落得岩岩好包住晒D肉,酸酸甜甜咁。不過青椒又係比較生,個掟都切得唔乾淨。啫啫雞煲上到檯即刻聽到唧唧聲,夠晒熱啲雞冇雪味,整得好滑,好夠味,豬潤都唔會過乾,幾juicy,蔥既量係夠既,不過爆得未夠香。
西芹炒鮮魷
蒜蓉炒白菜
咕嚕肉
啫啫雞煲
上到檯即刻聽到唧唧聲,夠晒熱
我地叫既幾樣餸都煮得好夠鑊氣,所有野都爽口,而且熱辣辣,最緊要係唔會好油膩,同埋佢唔同一般啲大牌檔/餐廳落好多味精,如果鐘意較為清淡既人就岩晒!total食左三百蚊到