上星期有位Auntie帶左表弟去HC Cafe做義工。表弟話食物唔錯,而且可以幫倒人,所以就約埋一齊去食lunch。環境:顏色鮮艷,樓面又高既HC Cafe好夠光猛。真係估唔倒太原街有間地方咁闊落既餐廳,而且比附近既茶餐廳更加乾淨企理。好彩我地未到一點就到,因為全店差不多滿座(30-40個位)。雖然坐滿人,不過一D都唔算逼,只係冇乜地方比大家放袋或書包。服務:據說,所有喺度工作既都係義工同智障人士。「匡智會」(HC = Hong Chi)其實係為左提供一個就業機會比D智障人士而開設HC Cafe既,希望值此可以慢慢融入同適應社會,漸漸地變得更加獨立。小弟冇能力去捐一大筆善款,不過絕對可以用行動(i.e. 食午餐)黎支持個會。值得一讚既係每一個人都溫文有禮,服務態度好過出面好多地方,反而係有乜幾個食客就不甚友善啦。見我地坐左好耐,食物又未到,有位姐姐重走過黎了解情況,小弟覺得好專業囉。味道:黎HC Cafe食野,大家要先去counter落單比錢攞牌,然後揀位坐,等食物到。為簡化程序,建議大家用八達通付款。每日既午市套餐都唔同,全部都係$48;中餐得一款,西餐就有兩款比大家揀。套餐包左例湯

環境:
光猛簡潔既裝修
,而且比附近既茶餐廳更加乾淨企理。

服務:

值得一讚既係每一個人都溫文有禮,服務態度好過出面好多地方
,反而係有乜幾個食客就不甚友善啦

味道:
餐牌
每日既午市套餐都唔同,全部都係$48;中餐得一款,西餐就有兩款比大家揀。套餐包左例湯,沙律,主菜,同餐茶。涷飲同Cappuccino要加$2;果汁加$6;外賣加$2。我同表弟一人試左個西餐+涷檸茶:
羅宋湯
 暖暖既羅宋湯味道調教得好好,一D都唔會咸,而且稀杰適中。
沙律
 有機蔬菜做既沙律好翠綠,又爽脆,沙律醬既份量亦剛剛好
海鮮酥盒配意粉
 西餐一之海鮮酥盒配意粉味道還好,只係唔夠汁,同埋個酥盒皮韌左少少。
鮮茄香草牛仔腸意粉
 廚師推介既鮮茄香草牛仔腸意粉好食過海鮮酥餅好多,牛仔腸好嫩,個汁都係可以多返少少。

後記:
1) 當日大概1:30pm所有套餐都賣哂,所以要幫襯就早D去着數D。
2) $48一個餐聽落好似貴左D,不過其實諗深一層,HC Cafe內所用既全部都係新鮮有機蔬菜,所以都算抵。
3) 收銀處旁擺放左好多餅乾同檸檬蛋糕,都係匡智會會員自己造既,包裝好靚架,大家不妨支持下。

4) 除左午餐,HC Cafe都有做早餐同下午茶,更歡迎外賣!
2011-07-13
鮮茄香草牛仔腸意粉