2023-04-23
好少見套餐既材料會用一個大盤咁上,食材都排得好靚好精緻🤩 味道係經典既港式風味,全部食材都好新鮮,以呢個價錢黎講比起市面上既好多火鍋🍲都高質,如果呢個餐有埋火鍋🍲精髓蘿蔔就perfect啦~ 環境光猛闊落,無油煙味,食得幾舒服😌(5 😍 係滿分,🤩係半分)至尊海鮮二人套餐 - $598小編今次揀左芫茜皮蛋鍋🌿🍲,套餐仲可以揀其他湯底包括重慶麻辣鍋🌶️、雲南野菌鍋🍄、清湯鍋、鴛鴦鍋比大家參考~ 今次既鍋🍲一上枱就見到滿滿既芫茜🌿,夠晒鍾意”茜”既 fans😂 呢個係經典既火鍋湯底,可以清熱下火,有獨特清香既芫茜味🌿,連埋有鹹香既皮蛋、清甜爽口既馬蹄、嫩滑既豆腐,感覺唔錯~海鮮 🦀️🦐🦪蟹🦀️(好味指數:😍😍😍🤩):唔多地方既海鮮拼盤會包蟹🦀️,今次係用左紅蟹🦀️,肉質結實,爽滑鮮甜有清香,仲有啲甘香既蟹膏,如果大隻翻啲就更加好,宜家肉有啲少鮮鮑魚(好味指數:😍😍😍😍):肉質結實,𠝹左花所以爽口彈牙唔會韌,唔會話淥完就會韌,幾細嫩鮮甜海蝦🦐(好味指數:😍😍😍😍):幾新鮮,肉質唔會梅同唔會有雪味❄️,口感彈牙同埋有蝦🦐既鮮味,如果再大隻啲就更加好廣島蠔🦪 (好味指數:😍😍😍😍🤩):由於廣島縣既海流穩定,
(5 😍 係滿分,🤩係半分)
至尊海鮮二人套餐
至尊海鮮二人套餐 - $598
海鮮 🦀️🦐🦪
廣島蠔🦪 (好味指數:😍😍😍😍🤩):由於廣島縣既海流穩定,浮游生物豐富,有利蠔隻🦪繁殖~ 所以呢到既蠔🦪肉質飽滿肥美,蠔味幾濃而且口感滑溜juicy,煮熟左都唔會縮水~
蟶子(好味指數:😍😍😍😍🤩):因為無大元貝⚪️,所以就比左蟶子,幾大隻,味道清甜幾厚肉,肉質幾爽口鮮嫩唔會韌
肉類
和牛頸脊🐮 (好味指數:😍😍😍😍😍):估唔到咁高質,食到唔夠喉😍 牛頸脊係喺牛頸同肩胛之間,屬於運動量比較多既部位,今次既和牛頸脊食落覺得好新鮮,而且肥瘦適中,油花分佈均勻,入口感受到油香但係唔會唔會覺得漏同肥膩,口感豐腴軟嫩,牛味濃郁
黑毛豬肋條🐷🍖 (好味指數:😍😍😍😍🤩):今次用既係西班牙🇪🇸黑毛豬,肉質會比較厚實咬口,油脂分佈均勻,而且豬肋條🍖係豬身上最嫩既肉,肉質爽彈,豬肉🐷味濃郁~ 雖然係厚切既,但煮熟之後唔會韌真係幾正🤤
草原羊肉 🌱🐑(好味指數:😍😍😍😍):小編雖然麻麻地羊肉🐑,但呢到既羊肉🐑顏色粉嫩,唔會有膻味,食落幾鮮味香口,肥瘦適中,肉質比較結實但唔會韌都幾juicy~
手工製作類
黑松露墨魚丸⚫️🦑⚪️(好味指數:😍😍😍🤩):有淡淡既黑松露⚫️香味,仲有埋啲墨魚粒🦑,幾爽口彈牙又有鮮味~
花膠鮮蝦丸🦐🟠(好味指數:😍😍😍🤩):充滿膠質,味道幾鮮甜,有埋花膠粒口感更加豐富
梅菜豬肉雲吞🐷🥟 (好味指數:😍😍😍😍😍):小編真係好鍾意❤️呢個雲吞🥟,梅菜豬肉🐷係經典配搭,但係梅菜味既雲吞🥟就真係第一次試,甜甜地又鹹鹹地咁,有獨特既清香,惹味之餘又突出到豬肉🐷既鮮味同油香,醇香軟嫩,唔會覺得油膩,而且夠晒大隻,脹卜卜咁夠晒飽滿,食落juicy,皮薄餡靚
蔬菜類
萵筍(好味指數:😍😍😍😍):清香爽脆,可以中和一下火鍋既油膩,仲可以去濕tim
粟米🌽(好味指數:😍😍😍😍):味道清香爽脆,粒粒飽滿,皮薄軟嫩,可口juicy~
鮮淮山(好味指數:😍😍😍😍):口感幾清脆,又有啲粉粉地既口感,味道幾清甜
冰豆腐🧊(好味指數:😍😍😍😍😍):冰豆腐🧊即係蜂巢豆腐,係將硬豆腐放入雪櫃入面兩日跟住解凍就可以,但平時好容易會因為唔記得解凍而嘥左,所以要耐性先整到~ 冰豆腐🧊綿軟彈牙,好似百頁豆腐同海綿🧽咁,可以吸收晒湯底既精華,比平時既豆腐更加好食😋
香檳葡萄爆珠梳打
香檳葡萄爆珠梳打🍾️🍇⚪️🍹 (好味指數:😍😍😍😍🤩) - $38
幾特別既係呢到係由食客自己將梳打水倒入去有提子汁🍇同爆爆珠⚪️既杯入面,唔洗咁快唔晒氣,呢個安排幾好~ 味道清新芳香,酸酸甜甜咁夠晒開胃,另外加上用既係梳打水而唔係雪碧或者七喜,所以糖分無咁高會健康啲,而有氣既梳打會比較有刺激感,加上有埋爆爆珠⚪️,一咬就有酸酸地既乳酸湧出黎,層次豐富,凍冰冰🧊咁配熱辣辣既火鍋🍲真係一流🤤
醬料方面有經典既醬油、炸蒜🧄、生蒜🧄、芫茜🌿、蔥花、陳醋、沙爹醬同指天椒🌶️,撈埋係傳統既港式味道,惹味又可以突出到食材既鮮味~
好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩