2022-09-15
想搵個就腳地方同老友食餐好既, 朋友介紹位處鑽石山荷里活廣場2樓既OCIO. 地點好方便, 真係路痴都唔會迷路餐廳正中有棵大樹好搶眼, 呼應著室內的簡約木系風,營造出和諧舒適的感覺. 我地叫左兩個套餐: 首先來個羅宋湯, 都算大碗, 紅蘿蔔青瓜切到細細粒容易入口, 個湯酸酸地幾開胃. 老友叫左個香煎刺身帶子龍蝦汁手工麵 $138 (Grilled scallops on homemade pasta sauteed in lobster sauce). 手工麵口感有點似闊條麵,兩粒帶子都煎得好香口,雖然唔係好食得出係龍蝦汁,但個汁係好味的, 份量唔算大份,啱晒細食的老友我就叫左個香煎法式羊扒伴薯菜$178 (Pan-roasted French cut lamb chops), 估唔到有3塊羊扒, 相對份量多D, 羊扒略嫌太熟, 我較喜歡6 or 7成熟. 伴菜有煎香左既薯仔,口感軟硬適中, 好食. 據聞這裡甜品是賣點,叫左個每日限量12份的鑊仔台灣鳳梨雪山熱香餅 ($85). 第一次食成個鑊上的甜品造型好有睇頭, 熱香餅好鬆軟,餅底滲著鳳梨汁加埋旁邊的鳳梨, 邊食邊聞到陣陣清香,真
據聞這裡甜品是賣點,叫左個每日限量12份的鑊仔台灣鳳梨雪山熱香餅 ($85). 第一次食成個鑊上的甜品造型好有睇頭, 熱香餅好鬆軟,餅底滲著鳳梨汁加埋旁邊的鳳梨, 邊食邊聞到陣陣清香,真係視覺和味覺的享受
另外唔少得我至愛的綠茶心太軟,混埋加碼雪糕球一齊食,冷熱口感令人好滿足. 最後加杯寧神洋甘菊熱茶,簡直係圓滿!