2024-01-12 113 浏览
朋友拉我去食一转新开嘅日本餐厅,坐低正嗌晒一班人嘅目光。嗌咗几样招牌啲,首先讲下佢哋𠮶个和风蕃茄,啖啖清新爽口,真系开胃。然后试咗前菜,赤贝裙边,咸香得嚟口感鲜美,好似海嘅味道喺咀里面跳舞咁😋。啲蚬肉面豉汤够哂味,饮落去暖笠笠,仲有大粒蚬肉,品到鲜味直顶脑。再讲讲啲寿司,啊噢,个金线鲷(即系红衫鱼啦)根本就系上咗油,香滑喺咀里面化咗。深海池鱼偏肥美,有啲似烟花咁弹牙,味道就深啲,但系又唔会过份压倒。啱啱好,好balance👌。个加拿大海胆真系无得输,鲜甜得嚟唔腻口,识得享受既你一定钟意😍。讲到𠮶碗黑松露清酒焗野菌,哎哟,个香味劲到飘出街咁远都闻到,入口即溶,松露嘅香气扑鼻。然后个鳗鱼豆腐,豆腐香滑得滞,翻翻软绵,真系夹到飞起,㗎嘻嘻。最后搅个稻庭乌冬,好过瘾,啲汤底沟得啱啱好,唔会令到人觉得食罢咗,绵长后劲🍜。总之食完今晚,感受到实实在在嘅满意同幸福。下次我一定再嚟,带埋全世界一齐嚟试!