2022-09-20
慢活 - 係生活節奏急促嘅都市人需要學會嘅一堂🐢, J生都成日同我講咗話要慢活啲~所以就好適合全港首間新派越南生酮餐廳 – Slowlife 漫活堂感受一下⏳,忘卻日常壓力同緊張餐廳坐落佐敦逸東酒店,以休閒叢林為設計概念,使用越南獨有的動植物為元素🌴,配搭鬧市中一片綠州嘅氛圍。精心設計嘅菜單提供天然有機嘅新派越南餐飲,嚴選品質上乘嘅原材料✅,更用心準備優質嘅生酮菜式,進行生酮飲食的朋友又有新選擇!除咗餐廳堂食, Slowlife仲有健康生酮餐服務,免費送貨屋企🚛,有興趣可以到www.slowlifehk.com睇下~————————————————👅 自家製手打蝦餅($98)👍🏻 採用 100% 印尼海捕蝦加入岩鹽及稀有糖手打而成,因為無加麵粉,用豬油做黏合劑,同平時食開口感好唔同🦐,無咁彈牙但蝦肉鮮味十足,加埋青木瓜沙律健康啲👅香脆軟殼蟹紙米卷($88)👍🏻 米紙卷係我最愛嘅越南菜,主角軟殼蟹香口🦀,清新蔬菜加有少少薄荷葉,好特別👅慢活堂越式香草烤雞半隻($138)👍🏻第一啖食覺得好掂🤩,選用無激素的有機草飼走地雞,以越式香草醃製 24 小時,先以 60 度低溫慢煮至半熟,落單後即叫
————————————————
👅 自家製手打蝦餅($98)
👅香脆軟殼蟹紙米卷($88)
👅慢活堂越式香草烤雞半隻($138)
👍🏻第一啖食覺得好掂🤩,選用無激素的有機草飼走地雞,以越式香草醃製 24 小時,先以 60 度低溫慢煮至半熟,落單後即叫即燒,燒至皮脆肉嫩,香草香茅嘅香氣撲鼻而來
👅 伊比利亞豬頸肉配椰菜花飯($98)
👍🏻 西班牙伊比利亞豬頸肉肉厚油香🐽,椰菜花飯減少澱粉質吸收之餘,份量足夠唔怕餓肚仔
👅招牌生熟安格斯牛肉湯河($128)
👍🏻 慢煮3 小時牛面頰一咬就斷🐮,安格斯牛特別嫩滑,牛精湯湯頭經過最少 16 小時精心熬製,可以先直接品嘗濃郁湯底,之後再加青檸汁,改變下味道
👅 60度魚露秘製伊比利亞豬腩生酮麵($115)
👍🏻 醬燒豬腩甜甜哋🐖,生酮麵其實係好爽口嘅蒟蒻麵,形狀似闊河粉,鮮甜雞湯無味精無激素㗎
👅 生酮巴斯克芝士蛋糕($68)
👍🏻生酮都可以食甜品,呢款咖啡芝士蛋糕夠晒滿足,配糖漬士多啤梨🍓
👅 咖啡千層糕($58)
👍🏻 睇落同黑糖紅棗千層糕無咩分別☕️,但食落係咖啡味架!正好可以清空一下口腔味道
👅鮮青檸薄荷湯力($45)
👍🏻 天然口味嘅Tonic water配薄荷葉同青檸🌱,低卡路里嘅特飲
👅 冷泡美顏四季茶($38)
👍🏻 冷泡茶係店家自家製作🍂,加埋Super Food奇亞籽,具有美顏功效
🚩總結:食得健康都可以好好味🫶🏻
————————————————
🌟注意:餐廳逢星期一休息,星期二至日開中午12點至晚上9點,所以想食嘅朋友仔就唔好咁夜去啦
📍 Slowlife 漫活堂
地址:佐敦彌敦道380號逸東酒店Eaton Food Hall 地下2號舖
🗺地區:#bem佐敦
📥分類:#bem亞洲菜