2016-11-26
原本想食魚生飯,見凍凍地,就唸住食d熱野辣野。路過呢間陝西野好多次,就俾次機會試試。外面貼了些雜誌訪問,大大張相有碗撈麵幾吸引,但又想試那個夾饃,又怕太飽,一於先點麵,好食再點。一入去整個感覺似返左大陸,反而立即欣喜,因為覺得風味會很地道。豈料店員態度更地道,感覺完全進入大陸境界,見佢同之前個客用極流利普通話交流,到我點菜時,錯口先講普通話,佢眼尾都唔理我,才尷尷尬尬用返母語廣東話,係自己地頭點菜都情感混亂,自己都笑住覺莫名其妙!點了個手工油撥麵,佢問我要野飲嗎,又唔講係唔係套餐、加野飲點計,我點了檸檬茶,外省野通常味道較濃。店面細,算間得唔錯,方方正正。搵左個位坐低,張枱未擦乾淨囉!餐到,出去攞,原來檸檬茶係罐裝,我唔飲汽水的,唸起個黑面收銀員也費事換豆漿了。已經排滿好多北方大陸人點餐,想必是思鄉掛,放下餐盆又再欣喜,應該很好味。麵用沙鍋載,幾大碗,麵面上配菜都OK,唯有紅蘿蔔絲顏色異常鮮紅。肉粒味道直頭同五香肉丁罐頭好似,不過再油d!鍋底擦了點油,可能方便撈起,但麵條還是黐得好實,根本撈唔起。算,唔撈,就咁食!一口咬落條好似頸巾咁長的麵條度,口感就係豆沙鍋餅的味道,但更加油膩更厚更
一口咬落條好似頸巾咁長的麵條度,口感就係豆沙鍋餅的味道,但更加油膩更厚更難咬,好難食!心唸食完全碗肯定油超標,咬左兩口之後決定放棄!夾饃都唔想試,汽水都唔要,走人,以後唔幫襯!
上黎睇睇人地留言再寫,哈,連大陸人都寫劣評,就知呢間野有幾難食!呃d唔識野既香港豬同鬼佬就OK,食遍大江南北的就知你無料,幫你寫篇批評算你賺左,乖,執左去!真係好鬼難食!