2019-06-15 450 浏览
舊同學聚會想傾耐少少, 食雞煲再打邊爐就最佳選擇, 早排經過白布街既陸陸雞, 見人氣幾旺, 上網做過下Research, 見評價都唔錯, 於是今次聚會就揀左去呢間喇! 餐廳分兩層, even 人多, 都可以被安排坐長檯。除左散叫, 呢度亦有兩個套餐選擇, 而今次我地就揀左$338/位呢個套餐!入座送上冷盤前菜, 螺肉爽口雞煲可自選辣度(可以揀唔辣), 我地就揀左BB辣, 唔太食得辣既朋友都可以handle到。雞煲送上檯時雞件已熟, 有大量香料, 侍應協助炒幾炒, 再焗一陣, 就開蓋食得!食雞煲確實有d辣先惹味! 每件雞件其實唔太多肉, 但勝在肉質幾滑又入味, 夾集配料莞茜食, 多一份香氣!食完雞煲後換上蕃茄龍蝦火鍋湯底開始第二part既打邊爐!自由混醬配料湯底中竟然有原隻龍蝦!!湯底雖然冇龍蝦味, 但蕃茄湯底清甜, 而且龍蝦拆殼後, 肉質彈牙鮮甜海鮮併盤、餃類、丸類、肉類、菜籃、炸魚皮、響鈴亦陸續上檯!海鮮併盤都幾豐富, 而且清潔得唔錯, 每款都唔會食到有沙! 蟶子肥美大大條, 鮮甜爽口,唯一嫌魚質地極林, 焯熟後一夾即散, 沒有口感可言。餃類沒有水氣, 似係當日即包, 如果大隻返D會

餐廳分兩層, even 人多, 都可以被安排坐長檯。

入座送上冷盤前菜, 螺肉爽口

食完雞煲後換上蕃茄龍蝦火鍋湯底開始第二part既打邊爐!

自由混醬配料

海鮮併盤、餃類、丸類、肉類、菜籃、炸魚皮、響鈴亦陸續上檯!

唯一嫌魚質地極林, 焯熟後一夾即散, 沒有口感可言。

餃類沒有水氣, 似係當日即包, 如果大隻返D會比較好!
丸類非常札實, 非彈牙那重實!
肉類有豬肉、牛肉同埋牛肉粒, 同樣都很精緻, 細細片卷起, 焯熟後更細片, 一口一片剛剛好, 對比下豬肉比較好食, 質地嫩!

炸魚片香脆, 響鈴雖然唔係浸湯一秒還是脆那種, 但豆香味算幾出

菇菌同蔬菜類份量相對多, 蔬菜籃有幾款唔同既菜, 每款都很清甜!

最後每人仲有一粒迷你糯米糍做甜品

雞煲跟海鮮質素中上, 其他火鍋配料質素一般, 但勝在夠飽唔限時, 一大班朋友聚會都過得去!
2019-06-13