2022-03-22 2538 浏览
上年偶然經過越蘆,食過一次之後,成日心郁郁掛住佢碗Pho。趁住今日阿媽去開海味街入貨,帶佢黎試下,順便自己回味一下。到啦到啦,一路搭車一路驚緊佢仲有冇開,疫情期間好多餐廳都頂唔住,何況仲要係好味道既餐廳,好彩仲係度!下午茶時間入座,疫情期間唔駛排隊。直接「重課」叫左3個小食+2個正餐。好彩廚房醒啊,上左小食先,跟住先上2個Pho。傳統蝦卷越南出名既米紙,包住啊蝦,青瓜、蘿蔔絲、生菜同埋米粉,食落清新,搭配個醬好開胃。峴港手打蝦餅本身以為係2D扁扁嘅蝦餅,但上到黎變左3D既蝦球。不過話鬼知佢,食左先。輕輕既胡椒味,好香,入面應該係蝦肉、豬肉、魚肉、香蔥整成,外皮炸過黎,微脆。胡椒豬肉串跟住係必食既胡椒豬肉串,索一索陣胡椒香,入口係煙熏過既豬肉香味,次次都覺得唯一缺點係好快就食曬,又想再叫。跟手就到正餐,大大碗既生牛肉牛腩牛展湯河,牛肉好嫩個湯夠濃。我想講….好彩我無食早餐,岩岩好食得曬,超滿足!順化牛肉粉阿媽叫左個順化牛肉粉,入面有牛展,扎肉。面頭有少少辣醬,超級似高級版既越南「日式拉麵」。薄荷青檸梳打青檸底同梳打水分開上,岩岩好中和翻個超級飽既感覺。椰汁珍多冰就係椰汁珍多冰應該有既味道

傳統蝦卷

峴港手打蝦餅

胡椒豬肉串

順化牛肉粉

薄荷青檸梳打
青檸底同梳打水分開上,岩岩好中和翻個超級飽既感覺。

椰汁珍多冰
就係椰汁珍多冰應該有既味道,無失望既,不過青檸梳打過癮啲。

今次支持完,希望過幾個月又再黎探佢,仲可以食到高質既越南野,食完我當走左轉越南翻黎,又翻翻香港…..
2022-03-15