2019-06-06
一直知道呢間餐廳好出名,不過住大西北既我甚少喺觀塘出沒,咁岩尋日喺附近工作,而同事又想食台灣野,終於都有機會試下喇餐廳內部裝修好靚好有台灣風味,連招呼我地入座既侍應哥哥都操一口台灣腔,客人很多幾乎滿座,但一點擠迫既感覺都冇,我地被安排到靠近廚房既位置,見到一碗碗魯肉飯排住隊咁出餐,非常吸引,即刻叫返碗先。點餐既同時睇下其他人喺網上既推介,見到芝士蛋餅都幾受歡迎,點知原來晚市係冇架,有dd失望,後來就改嗌柯仔煎同埋魚焿麵。魯肉份量剛好,啖啖飯都食到魯肉粒而唔會過多過鹹,菜心煮到超級淋,好好食,唔怪得枱枱都有叫啦。而柯仔煎既柯仔都不少,但就略嫌口感太黏,應該係落得太多粉,不過食完之後真係好想即刻飛去台灣食丫。至於魚焿麵比想像中有驚喜,足料,個湯好味到我飲左大半,值得一試。我地另外仲嗌左台式飲品,我杯百香果綠茶椰果不過不失,同事就好唔滿意佢杯鳳梨青茶仙草,佢話d仙草食落係好cheap cheap既罐頭貨色。餐廳既定價其實係台幣當港幣賣,不過喺香港地租貴人工貴又好難怪既,整體黎講我覺得性價比都偏高,絕對有下次