2019-04-10 98 浏览
之前一直同老公講,未食過海鮮蒸氣石鍋,一直都好想食,今日老公終帶我去食啦!今日我地去新蒲崗食蟹仙,蟹仙位於仁愛街,係Mikiki商場格兩條街,非常易搵。6點到達,未算多人,但到了7點晚飯時間已經滿座,門口還有人等位。餐廳老闆是海鮮入口商,所以老闆挑選了好多高質海鮮,全部都係野生,由外國入口,同埋最重要係冇激素餐牌有幾款套餐選擇,有$298/每位、$398/每位、$498/每位、$688/每位,愈貴當然食既野會愈大隻,同埋食既海鮮都會唔同,因為第一次食,我地選了$298/每位 既套餐。套餐入面有九款,罕有大黃奄蟹、澳洲青年龍蝦、翡翠九孔鮑魚、紐西蘭大蟶子、越南貴妃蚌、泰國海中蝦、深海龍躉片、紐西蘭青口、有機蔬菜藍,好豐富,食材拎到上黎,海鮮仲識郁架,真係超級超級新鮮食蒸氣鍋之後,侍應會先倒入米,南瓜,豬骨擺係鍋底做粥底。之後就開始蒸開海鮮啦泰國海中蝦好新鮮,好爽甜翡翠九孔鮑魚好厚肉,有小小嚼勁紐西蘭青口/越南貴妃蚌蒸既時間剛剛好,好鮮味,特別越南貴妃蚌,肉厚又鮮美澳洲青年龍蝦每人一邊龍蝦,龍蝦有不少膏,龍蝦爽口彈牙,唔夠喉罕有大黃奄蟹未食已經見到爆晒膏,流晒口水,我係超級鐘意食蟹,好鮮甜

泰國海中蝦
好新鮮,好爽甜

翡翠九孔鮑魚
好厚肉,有小小嚼勁

紐西蘭青口/越南貴妃蚌
蒸既時間剛剛好,好鮮味,特別越南貴妃蚌,肉厚又鮮美

澳洲青年龍蝦
每人一邊龍蝦,龍蝦有不少膏,龍蝦爽口彈牙,唔夠喉

罕有大黃奄蟹
未食已經見到爆晒膏,流晒口水,我係超級鐘意食蟹,好鮮甜,我老公由細到大都好抗拒食蟹,今次我叫佢食小小,竟然佢愛上左,佢話終於明白點解你咁鐘意食蟹啦

最後蒸蔬菜籃,有粟米、生菜、南瓜、娃娃菜
(但忘記拍照)
最後當然要食埋粥底,粥底我地冇加過水落去,已經吸收晒海鮮既精華,超級正