2021-07-28
夏天總係適合食啲清淡啲、涼浸浸嘅美食,日本菜絕對係首選,今日就黎到鮨一魂食omakase。我地被安排喺細房用膳,間房坐到6人,一坐低侍應就好細心提供置物籃、熱毛巾同熱茶,服務唔錯。先上桌嘅頭盤係枝豆豆腐,枝豆味嘅豆腐味道有驚喜,醬油味道較濃,算係幾清新嘅前菜。跟住開始就係壽司部分,第一件係福岡嘅間白魚,味道清淡,口感爽滑,食得出用料好新鮮,對之後嘅壽司期望更大。第二件係北海道八爪魚,爽口得黎唔韌。第三件係靜岡池魚配蔥蓉,蔥蓉真係磨得好幼細,食落同啲魚肉完美融合,味道黎講係咁多件入面最有驚喜嘅,醬汁同青檸嘅比例啱啱好。第四件係鹿兒島嘅赤身,係油脂感比較低嘅吞拿魚,比起上一件味道淡啲,算係個幾好嘅緩衝點。第五件係靜岡嘅比目魚,平時熟嘅比目魚就食得多,原來生嘅反而冇咁滑,但都係正常好食嘅。第六件係鹿兒島嘅中拖羅,比起赤身油脂感再多啲,幾欣賞佢個醬油,份量同鹹度都恰到好處。之後有啲驚喜,係個三文魚子加海膽嘅小丼飯,隻碗仔真係好迷你,好難得食到完全冇腥味嘅三文魚子,可見食材真係超高質。最後一件壽司係東京深海鰻魚,鰻魚有入口即溶嘅感覺,微微燒香之後再加醬汁真係好好食。作為結尾嘅小卷同樣水準不俗,蘿
第二件係北海道八爪魚,爽口得黎唔韌。
作為結尾嘅小卷同樣水準不俗,蘿蔔、牛蒡同青瓜作為餡料,清新解膩。玉子賣相普通但有軟心嘅效果,同樣好有驚喜。而味噌湯同水果亦係期望嘅水準,總括黎講係值得一試嘅餐廳。