2009-07-30
好多時都會去和民開餐~~~~~ 無論係同朋友定係同屋企人. 但係如果你問我和民既野好唔好食, 有咩咁特別, 我又答你唔到. 只可以話佢 'ok啦!" . 不過可能香港既連鎖日式菜, 除左壽司同拉麵之外, 好多都係日西混合, 好少好似和民呢種主攻日本菜既舖頭(雖然都日式唔晒, 不過compare pokaa 既意粉算係ok日式嫁喇). 所以每次想食日本野又唔想食壽司時, 和民好自然就成為唯一既選擇.通常我去到必點佢個星鰻天婦羅卷, 大板燒餅, 同埋日式沙律. 佢個沙律除左有沙律醬之外仲會有日本醋, d醋酸酸味味咁令到人特別開胃. 通常黎到一陣間就無晒. 大板燒餅: 唔係好多哋方有得食呢野野. 就算有都係粉醬多個料. 不過呢到d料都幾多下. 佢上枱既時候會用一個鐵板上, 黎到既時候都係熱辣辣. 個燒餅本身個粉醬無放到好多調味落去, 但係加左佢個照燒汁調一調味之後, 反而更襯到燒餅d料既味道. good.星鰻天婦羅卷: 其實呢個卷只係好簡單咁有飯, 天婦羅, 鰻魚同埋青瓜. 但係唔知點解就係好好食. 可能因為佢既飯既溫度. 其實正宗既壽司飯唔係凍冰冰而係有少少溫度. 而和民就係少數壽司飯有溫
星鰻天婦羅卷: 其實呢個卷只係好簡單咁有飯, 天婦羅, 鰻魚同埋青瓜. 但係唔知點解就係好好食. 可能因為佢既飯既溫度. 其實正宗既壽司飯唔係凍冰冰而係有少少溫度. 而和民就係少數壽司飯有溫度既地方.
晚飯時間黎到到, 起碼要等番個幾鐘先有得入. 入到去見到d待應個個都勁忙, 周圍飛無停既, 變相加水落單都會慢左. 和民不嬲都要求佢哋既待應係幫客人落單既時候係要蹲底以示對客人既尊重. 不過而家我見佢哋既動作越忙越其求, 有時真係心諗, 唔做好過做.