2013-06-23
早輪有團購,最平$299就可以喺中環食個二人晚餐!加埋一都係三百幾蚊。有時行街搭扶手電梯上到嚟,都見到呢檔門口有好多外國人隊啤,加上蘇豪區食西餐,平極有個譜,今次有機會,點都試一試。食之前幾日就訂定枱,去到都係六點三左右,門口係酒吧區,待應就帶咗我同女友入另一邊嘅用餐區。入座時出示團購證明,待應就即刻遞上指定餐單。考慮咗一陣,主菜都係揀炸魚同埋牛肉批。頭盤係招牌菜鹹布甸。叉開布甸,將肉汁釀入去,食一啖……好似食焗魚腸啲蛋咁一層層,試吓又無妨嘅;隔離個尖筒,研究咗一輪都唔知點食好,女友索性扑爛佢點汁食。其實個脆筒有少少辣,點返啲汁戥返勻就恰到好處。第二碟一上……吓?咩料呀?成件冇主題嘅藝術品咁,碟大料細唔啱比例,都唔知食邊樣先!平時食開生車厘茄,今次燒過嘅,食落同普通蕃茄冇分別;隔離隻蛋鹹咗少少,落鹽落得重手咗;左邊件包拼磨菇,同埋條腸仔,其實幾香口,不過份量少咗啲;最右手邊嗰件黑布甸,感覺似係食好實芯嘅朱古力蛋糕咁,其實都幾好食嘅。主菜上枱。呢個批,酥皮喺面,我就當佢係酥皮湯咁食,篤晒啲酥皮入去牛肉餡度!呢碟嘢牛肉味好濃,不過配蕃茄醬就好似浪費咗,咁夠味就咁食已經可以。所以碟蕃茄醬用嚟
成餐飯,碟碟都係細細件,以為食唔飽要去食糖水,但係食完成餐,兩個人都覺得飽,啱啱好。如果用原價$600真係要諗吓先!而家用$300多啲就可以喺中半山食西餐,又要食得飽,真係乜都值返晒!
题外话/补充资料:
此店員工主要由菲藉人士主理,英語能力冇咁好的話,食之前最好預備定先。