2018-10-23
日日OT食頹廢飯盒做到隻積咁🤦🏻♀weekend 仲唔做女皇慰勞自己?!👸🏻一於去試吓Sky100個間Café 100 by The Ritz-Carlton岩岩推出既Weekend Brunch套餐😎由圖中所見,居高臨下,配上呢個看上去平平無奇,其實殊不簡單的brunch。先以輕食系的意式沙律同前菜拼盤為開胃菜,再配上一杯晨曦初露。清新爽脆的蔬果、幼滑香甜的乳酪、鹹鮮滿溢的巴馬火腿、甘香柔軟的煙三文魚,再伴隨著細膩的氣泡雞味酒,猶如一陣新鮮空氣,瞬間開啟及疏通我既食道,令我做好迎接主菜既準備。服務人員猶如早已聽到我蘇醒的食道和胃腩既呼喚,瞬間準備好早已選定既主菜 - 大蝦闊意粉配龍蝦汁。雖然還有兩步之隔,但那鮮香撲鼻的濃郁龍蝦汁香氣,已如大軍壓境一樣,攻陷我整個鼻腔。終於到達面前,低頭一望,香濃幼滑的龍蝦汁、橙白勻稱的新鮮大蝦、色澤光亮的闊意粉盡入眼簾,食指大動。事不宜遲來個真正的口腔接觸。麵條筋道十足,彈牙有咬口,醬汁鮮甜濃厚,卻不膩口,感覺就像每一口都有龍蝦肉和意粉在口腔中交匯著,再細咬一口鮮嫩彈牙的大蝦,滿足感爆燈。當胃腩已得到真正滿足,便是女皇卸任嘅時間,亦係時候返回現實把
weekend 仲唔做女皇慰勞自己?!👸🏻
當胃腩已得到真正滿足,便是女皇卸任嘅時間,亦係時候返回現實把血汗錢上繳到服務員手中。整個Café 100 weekend brunch 套餐承惠HK$458元。個人覺得都不錯既選擇同享受,唔單只包左個brunch連飲品,仲包一張天際100 既門票,由朝早10點食到晏就2點都唔洗俾加一服務費,就算食唔飽(實際上係飽肚到極致),都睇景睇到飽,算是物有所值。\