原因某次睇到别人某些食評時,好似完全將事實顛倒咁,因我都曾經光顧,該店食物顯然價格超貴兼水平一般,但偏偏食評對其讚不絕口,頓然覺得好沮喪兼無乜意義再寫....
但今日為咗食石澗食到一肚氣,不得不再執筆,將怨氣宣洩!
由於睇到OpenRice食評,對大埔呢間石澗好評如潮,於是喺一月某晚九點曾到光顧,可能我哋當日單點每款食物,並唔係封頂價,所以每款食物都似樣,而且味道亦可,所以,一見到有放題團購,就冇考慮咁馬上買咗幾張券。
我哋訂咗年初七食5:00-7:00pm,於是下午4:50pm已到達。
可能時間尚早,當日連同我哋幾個及其他顧客到達,只係得兩張枱而已。雖然餐廳已開門,但仍然未開燈,只見一班侍應喺潻黑下睇緊電視,完全當外面嘅客人透明一樣...
到咗5:05pm終於開著燈,但就冇人出嚟招呼???我哋仍然似透明人咁!
於是一行成十人自己行入去,要叫D侍應生至識埋嚟呀!
好啦,因團購寫明係限2小時放題,並訂明於結束半小時前係最後落單,所以馬上入紙落單。
點知?等到5:43pm仲未有食物上枱,餓死我哋啦!
望一望厨房?D師傅/侍應全部都係停哂手周圍望或睇電視,完全好似拖慢嚟咁....不知所謂!好嬲呀!

第一次食放題...........終於有嘢上枱啦!

嘩!!四個人坐喺度,只嚟得2小豉油碟,其中一碟醬汁豬軟骨似嘔吐物咁,望見都唔想食!

另外4小粒味噌牛舌,唔入味,又靭,難食!

鐵板牛舌,未夠熟,好靱!
鐵板帆立貝,勁雪味,完全冇味道!勁差!!!
****突然覺得好似乞食咁呀!
****好後悔光顧,但終於領略到大部份人都有嘅放題經歷囉!
後來,刺身等食物都陸續奉上,但每次總會減少我哋人紙時數量。...我哋有我哋剔食物數量,但石澗就求求其其,勁討厭!最後更不斷有心漏單,追極都唔啋你!
仲有,餐單明明有雪米糍,但上次、今次都話冇貨到喎!
雪糕又只得3、4款雀巢咋,仲要雪到硬過石頭,用匙刮極都刮唔到,又點可以食多1杯呢?太過份!太過份!

埋單前,我哋都唔想再追單,只係話:只想點嘅8片燒菠蘿到,然後食埋就走人!果然!馬上遞上!
***其實,計一計四人放題總價錢,真係完全可以去元氣或其他餐廳,食一餐舒舒服服又開心嘅晚餐,今次真係蠢!!!!!
~我發誓!以後唔會再食所謂放題!就算貴D,都只會食自助餐囉!
對我而言,要食得開心,食物係其次,服務態度至最重要!
***等待食物上枱初時,曾問過D侍應生是否團購價待遇有別?
但冇一個有反應,最後佢哋走過去收銀柜枱,問個黑衫黑褲女收銀員,嘩!個身材矮小嘅中年女收銀員聽到後,雙眼怒啤向我哋張枱,然後一直怒視住行過嚟問有咩事?
間餐廳睇唔見有任何經理在場,同上次一樣,得一班冇咩經驗嘅女侍應生,同一個外型瘦削稍熟手D嘅冇禮貌男侍應生。
所以,好相信個黑衫黑褲女收銀員就係餐廳較高級員工!