2011-07-23 15 浏览
同五個友人去旺角近登打士街附近食甜品TEA~ 點知周圍走都得個吉只因~2:30PM 的時間原來係無甜品店係開的 (我知附近石X坊有開, 但食過一次服務好差, 比錯食物仲要怪顧客又5肯換,所以以後都5會再去!)去到溏苑, 見佢開了門但無燈未放櫈,window寫住3PM 先正式開, 故周圍行下睇下,到時間先入終於入到去, 我們都快快坐下睇MENU~(個日出面真係好熱)我地點了四4個單叫甜品+2個甜品餐(包熱飲)VALRHONA 朱古力脆脆OREO X1芝麻紅豆號 X1栗子紅豆窩夫餐 X2 (跟薰衣草茶 & 洛神花茶 各一)CLASSIC 心太軟 X1 南極香蕉號 X1↑VALRHONA 朱古力脆脆OREO (木糠布甸)$34見有食評話呢個好硬~我就覺得硬得來好味~連OREO +d CREAM 一齊食, creamy得來有口覺,其他友人都讚好!*↑芝麻紅豆號$33綠茶+vanilla 雪糕 無試~ 試左小小塊芝麻餅 top+紅豆芝麻餅好香(但我覺得香到有d燶燶地味@@") 紅豆好大粒, 好甜美,有咬口 ,又係讚好!* ↑栗子紅豆窩夫(跟餐)$30topping栗子容...5知點解,我地個

只因~2:30PM 的時間原來係無甜品店係開的

終於入到去, 我們都快快坐下睇MENU~(個日出面真係好熱

我地點了四4個單叫甜品+2個甜品餐(包熱飲)
VALRHONA 朱古力脆脆OREO X1
芝麻紅豆號 X1
栗子紅豆窩夫餐 X2 (跟薰衣草茶 & 洛神花茶 各一)
CLASSIC 心太軟 X1
南極香蕉號 X1
VALRHONA 朱古力脆脆OREO
↑VALRHONA 朱古力脆脆OREO (木糠布甸)$34
見有食評話呢個好硬~我就覺得硬得來好味~
芝麻紅豆號
↑芝麻紅豆號$33
芝麻餅好香(但我覺得香到有d燶燶地味@@")
紅豆好大粒, 好甜美,有咬口 ,又係讚好!*
栗子紅豆窩夫
↑栗子紅豆窩夫(跟餐)$30
topping栗子容...5知點解,我地個個試都只食得出係紅豆容甘味

窩夫無試,但看得出5係脆身, 而係冧身的
我就覺得呢個最麻麻 (可能我本身對栗子容不甘興趣)
薰衣草茶&洛神花茶
↑薰衣草茶 & 洛神花茶(餐茶)
無試, 但友人話好香~
CLASSIC 心太軟
↑CLASSIC 心太軟 $41
等左好耐先出現的心太軟~
無試~因為其他四友人搶佢的心太軟~已所整無幾~
但見其中一個友人好似未食過心太軟的初哥
"一刀切" ! d 朱古力熔就好似洪流甘"爆堤"出來, 個朱古力cake就甘"榻"了

攪到佢比其他友人話係佢"破壞王"

朱古力係~85% 純度(正確%忘記了), 所以會偏苦
但個個都話"太苦", 5喜歡苦, 所以只"忐"無讚

但甘先代表佢無偷功減料呢~相信喜歡呢個濃度的人係會懂欣賞的!
南極香蕉號
↑南極香蕉號$30
終於到我的甜品介紹~
雪糕係朱古力+vanilla (random 味無得揀)
雪糕得兩球, 但size OK大個~又硬, 5會好快溶, 慢慢食住傾計真係一流!正!

雪糕TOP有nuts + 朱古力醬, 賣相一點也不馬虎* 仲好好味~
三塊伴餅好脆好有WAFFLE的香味~係好貨
友人眼精見到"船底"有d閃怜怜的, 我便一"掘"
哇~!係JELLY!!
好得意~好有創意~
JELLY(應係MANGO味)加 開始溶的雪糕勁夾!!!
就好似食緊JELLY+花奶的感覺

食過甘多香蕉船, 呢個真係食得驚喜又開心~

點知出現了小插曲!!
店牆壁上貼滿MEMO留言紙的board 上, 其中一張 MEMO紙 斜飛再向後退,
居然正正降落我只吃了2/3的香蕉號上
!!!

我地個個都"哇"了聲, 感覺非常不可思異! 因為個MEMO留言紙牆壁明明離我5近!d冷氣風有甘勁嗎??
!

其中一友人好醒, 立刻叫了waiter過來
我從香蕉號"救出"的MEMO紙已占了雪糕..
我將MEMO紙給了waiter, 佢只望住個memo紙的"傷勢", 無問我呢個顧客點, 當堂勁無奈

幸好友人立刻問我仲食5食, 要不要waiter 賠返"半個香蕉號"
waiter先好似如夢初醒有行動,但個表情係firm 我仲係5係真的要放棄呢隻船+要佢賠!
天吖!想起風塵了不知多久的MEMO紙毀了我的香蕉號, 你估我仲敢吃嗎? 心情勁DOWN...

幸好的是...waiter真係肯賠返"半個香蕉號"比我, 算係不幸之中的大幸

希望店舖能貼實d MEMO紙 la...5係案件又會重演架la!

影響顧客心情, 又要你地免費賠禮, 何必呢?
一半南極香蕉號
幾清幽感覺
overall, ↑環境方面, 係5錯,店設計幾別緻,有心思
服務方面, 突擊發生事件(如呢見小插曲)應變反應不足...
但其他serving如用膳後會每人serve杯溫水+幫我地影相有笑容就ok5錯

食物係有水準, 但價錢偏貴, 5會常來
但想吃有水準甜品5怕去