2019-02-23
是日想食清淡一點,但又想食好西,於是揀食烏冬。老早看中這店,終於有機會一試。先唔評論各口味,只是烏冬身已經有一段食評!好多地方都標榜自己係手打烏冬,但你食落口,係,唔似屋企買叮噹烏冬自己煮囉,食評只去到呢個level。慶幸,這店不是,煙韌有咬口,是麵本身靚?是煮得剛好熟?相信兩者皆是!好,講埋配料啦!鰹魚湯湯底一向係我最愛,而鰹魚湯大部分食店都做得不錯,當然這家必定!我想再讚多次個烏冬,平時食麵好靠個湯底黎托起,我想講呢個烏冬絕對唔洗,所以病好可以再黎試個冷嘅!金菇肥牛通常都唔會差架啦,牛肉燒過幾香,用嘅牛肉都唔差!旁邊比左d烏冬通常有嘅脆脆,佢好好比你自己加,唔洗好似其他食店咁上枱已經淋晒,建議食d先加d!多春魚加$18,其實我覺得有點貴,但食落口好好,平時多春魚食食下會有微苦,呢條一個香字,明白點解呢個價了。咖哩是杰身,日本咖哩,帶少許辣,好惹味!由於杰身,呢個極飽肚。入面有微量蔬菜,幾健康!上枱時鯖魚有驚喜,第一次見咁大條,應該燒過黎,皮有少少脆,啖咪肉,香!甜!加$12有隻蛋,熟度剛好,蛋黃面積大,是日本雞蛋才有咁多蛋黃嗎?可惜星期六日冇下午茶餐!奉送熱茶,唔收加一,負責我地個
鰹魚清湯烏冬配金菇肥牛
咖哩烏冬配鯖魚
可惜星期六日冇下午茶餐!奉送熱茶,唔收加一,負責我地個男職員有禮貌,有再黎嘅意慾