2014-06-08 2500 浏览
係炎炎夏日既情況下,33度已經不再重要,而係極速搵一間有強勁冷氣既餐廳坐底慢慢HEA.係深水埗行左5分鐘,見到豆花妹,正打算行入去食,點知....原來係米線外賣店,開玩笑嗎?最後一路行行行,見到混亂拉麵就亂入吧.再行我驚自燃拉麵有6款,$75至??因為第6款係??,我唔識日文所謂唔理解.我簡左$95混亂全部入,行得咁辛苦一於食盡佢.仲要TICK左3倍野菜同3倍大蒜.心想食埋今晚既菜,夠健康$95 既混亂全部入3倍野菜3倍大蒜果然係極級挑戰,芽菜既份量我諗應該有一斤或以上,你幻想下買斤芽菜自己食哂就知咩回事.而大蒜的確很多,但絕對能克服因此本身成日食蒜,見到呢個小堆蒜即時覺得濕濕碎.咁配料仲有肥豬肉,蛋,紫菜同荀.面頭亦有芝士粉.如果一般人叫左3倍野菜,我相信食完菜已經飽左,細胃之士別亂叫.芽菜十分爽,只有輕微調味,食出芽菜既清甜.而蒜頭既作用就係撈埋個湯,湯頭即時變得更香濃辛辣.缺點係口比較臭.見到呢個芽菜份量,食到我個腦不斷亂諗野,例如浪費食物,馬來西亞芽菜雞,街市既賣菜商人同埋芽菜既價錢等等,思緒十分混亂.湯頭係豬骨湯加埋味噌,主調係豬,味道極濃而不過咸,那個豬味很強勁,濃郁美味.
混亂全部入

湯頭係豬骨湯加埋味噌,主調係豬,味道極濃而不過咸,那個豬味很強勁,濃郁美味.麵條係類似烏冬麵,彈牙,掛湯度還不錯.雖然麵本身無比叉燒,但那個肥豬肉別錯過,令到個口腔成陣豬味,十分甘香.蛋亦很流心,蛋黃濃甜,帶醬油香.

我建議芝士粉可以清除,因為根本搵唔到作用.反而調味很少既芽菜可以再改良下,可能食客會覺得淡口.
$95 無加1,價錢合理,因為省了今晚食菜既錢
店內有指示叫食客別亂叫3倍野菜,呢個我同意,因為我食完都飽到喊.本身我仲想叫替玉(加麵底)
店外原來寫住6個提示,都算係細心.我個人認為,食完大蒜,最享受就係同人開心SHARE,把味道傳開
2014-05-27
混亂全部入