Tomacado 花廚

2024-01-25 300 浏览
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯食得下午茶,有一個靚靚嘅打卡位係必需嘅。今次介紹人氣打卡餐廳「花廚」紅遍全國,以花做主題加上簡約嘅設計,餐廳門口有擺放各種鮮花,加上大型花朵嘅藝術裝置,令人自身花海之中。雙人花園下午茶 $458/set「花園愈系」甜點水果優酪乳杯透明嘅漏斗型形玻璃瓶設計,容易係保存住乳酪嘅溫度。乳酪比較軟身又有奶香。南瓜輕乳酪面頭白色嘅係輕乳酪,下面橙色嘅係南瓜蓉。口感順滑又有南瓜嘅甜味。香草蝴蝶芒果塔|海鹽蜜瓜優酪乳塔兩款用咗時令水果芒果和蜜瓜製作成球形tarts,啖啖都係水果嘅香味和甜味。和風玄米葉淡綠色嘅樹葉形狀切合晒主題,其實係抹茶味芝士蛋糕,濃厚抹茶味又有芝士香。杏仁椰香巧克力小蛋糕充滿椰香又有朱古力嘅甜味,兩者之間嘅平衡恰到好處。「山海鹽感」鹹點煙燻三文魚玫瑰卷設計成玫瑰花嘅形狀,有濃厚嘅煙熏味。黑松露芝士和牛塔塔身有牛油香和鬆軟,牛肉嘅肉香融合黑松露味,令人想一試再試。帕爾瑪火腿趴土豆土豆焗製到麵包一樣嘅鬆脆,配搭鹹香嘅火腿,帶出不一樣嘅層次。牛油果金槍魚塔金槍魚經過輕微火炙,更加帶出魚鮨嘅甜味。海鹽蜜豆優酪乳塔海鹽嘅鹹味同埋青豆嘅甜味可
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

雙人花園下午茶 $458/set
「花園愈系」甜點

水果優酪乳杯

南瓜輕乳酪

香草蝴蝶芒果塔|海鹽蜜瓜優酪乳塔

和風玄米葉

杏仁椰香巧克力小蛋糕
充滿椰香又有朱古力嘅甜味,兩者之間嘅平衡恰到好處。

「山海鹽感」鹹點

煙燻三文魚玫瑰卷
設計成玫瑰花嘅形狀,有濃厚嘅煙熏味。

黑松露芝士和牛塔

帕爾瑪火腿趴土豆

牛油果金槍魚塔
金槍魚經過輕微火炙,更加帶出魚鮨嘅甜味。

海鹽蜜豆優酪乳塔
海鹽嘅鹹味同埋青豆嘅甜味可以帶返天然嘅味道比乳酪。

番茄海鹽牛油果塔
蕃茄嘅酸甜同滑嘅牛油果都好夾。

「漫步林間」飲品
有六款飲品可以選擇其中嘅兩款,我就試咗比較少見嘅鳳梨石斛四季春和藍蝴蝶,打卡都好靚㗎。

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

Tomacado 花廚 (銅鑼灣)
銅鑼灣告士打道280號世貿中心2樓L2-06號舖

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯