食到你飽足料丼飯—爆丼屋香港有很多日式海鮮丼店,但是能做到魚生堆得滿滿滿,猶如一座又一座小山丘,份量超級驚人的店可能只有這家了。店內的裝潢是走簡約路線,一切都比較簡單🐮爆盛慢燒牛肉丼整個賣相吸引,牛肉疊成牛肉山,好足料,加隻日本雞蛋係中間。呢個飯牛肉配有兩款汁,蒜香燒汁+山葵忌廉汁,牛加埋醬同蛋撈勻一齊食好惹味。雖然牛肉係薄切,但大大塊,肉質好嫩同腍,牛肉的級別不是很高,但尚算有牛味,口感不俗,比想像中好味。🐟極上拖羅盛丼($228)望見人食時覺得好似有啲細碗,但嚟到之後發現魚生長成小山丘,拖羅山足足有12塊,份量超多。雖然拖羅未算厚切,但魚的油脂豐富,魚味香濃,都尚算幾肥美。雖然未算係好高級別的拖羅,但都有少少入口即溶的感覺,對雲遊大思呢個拖羅鐵粉嚟講都尚算滿意。🐟煙薰油甘魚純粹係為打卡而叫,油甘魚由蘋果木金的煙薰住,一打開蓋都聞到陣蘋果金味,薰完的魚食落都有陣木香,不過你話係咪好好味? 雲遊大思就覺得一般,但講老實的油甘魚魚生係肥美,不過薰完出嚟又唔係真係咁特別。呢個小食可叫可不叫。🐥串燒雞翼串燒雞翼算幾好味,燒出雞油又脆口。🥤荔枝青檸梳打有少少荔枝味,但甜度過高,完全掩蓋青檸的味
食到你飽足料丼飯—爆丼屋
🐮爆盛慢燒牛肉丼
🐟極上拖羅盛丼($228)
🐟煙薰油甘魚
🐥串燒雞翼
串燒雞翼算幾好味,燒出雞油又脆口。
🥤荔枝青檸梳打
有少少荔枝味,但甜度過高,完全掩蓋青檸的味道,屬有少少失望之作。
地址:旺角山東街57號
整體評分:8分
整體環境簡約,爆丼大份好味,性價比高,不過小食款式較少。
雲遊大思列為屬「可回頭級別」。
2021-08-07