难得天气凉凉地就同家人一齐入大澳行下,下午经开此餐厅,见到门口有晒花牌,原来今日重新开张,原本谂住入去食,点知有今客出嚟话坏咗一个炉头,出菜劲慢就无帮衬。到咗下午5:15左右经过,见到里得一两枱人就入去试下。从职员同两枱居民食客倾谈,得知餐厅今日重新开幕。餐牌同之前其他食评post 都差唔多。而食物未上枱,见到位疑似老板同居民食客言谈间充满粗口,真系免费同大家送上大澳海鲜(炒虾拆蟹),真系谂住快快食完就走人🤦🏻‍♂️1. 椒盐鲜鱿($90) 碟嘢上枱我真系O晒咀。份量劲少,得个10旧,我见隔离居民食客个枱一同出菜,而份量目测起码多一半做生意真系唔系咁做,熟人就比正常份量,而外来客就少近一半,餐厅对外来客大细超得好过份。2. 大澳小炒王($90),份量睇落正常,但整碟小炒王有7成系芽菜垫底味道方面,D 鱿鱼系一D味都无,得少少虾酱味。3. 大澳虾糕炒饭($65),卖相正正常常,以为无乜嘢,点知食咗两啖就出事炒饭里起码有5、6旧虾糕(见上图)未炒匀,第一啖无留意就咁食咗入口真系超咸食完之后起码饮左5到6杯茶。食完饭后超口渴,厨房师傅真系落左好多味精环境方面,男厕洗手水龙头插左条肠长水喉,根本

到咗下午5:15左右经过,见到里得一两枱人就入去试下。

从职员同两枱居民食客倾谈,得知餐厅今日重新开幕。

餐牌同之前其他食评post 都差唔多。

,真系谂住快快食完就走人🤦🏻‍♂️

椒盐鲜鱿

我见隔离居民食客个枱一同出菜,而份量目测起码多一半

大澳小炒王

味道方面,D 鱿鱼系一D味都无,得少少虾酱味。

大澳虾膏炒饭

大澳虾糍炒饭

环境方面,男厕洗手水龙头插左条肠长水喉,根本去完厕所后就洗唔到手

整体来说,食物水准、同环境都唔掂,食物份量少,价钱贵,终于明白乜嘢叫做”贴钱买难受”,真系永久blacklist。

2021-12-04