2018-02-13
好少寫食評,啱啱食完真係忍唔住要寫一寫。同屋企人團年,諗住就老人家方便,就選咗呢間屋邨酒樓。今日年二十八,照計應該好多人食團年飯,但一入到去見到只坐了一半客人,心中已經暗叫不妙。坐低,一攞個餐牌嚟睇,十二人餐盛謂2888,價錢比起其他酒樓稍貴,但見是全包都Ok la,況且團年一年一次,開開心心都冇所謂,誰不知食到一肚氣。首先嚟個趐,一食落口翅就食唔到乜滯啦,粉絲就一大拃。再嚟個瑤柱扒豆苗,外表就好靚嘅,好多瑤柱咁,但原來瑤柱之中竟混咗好多金菇,有冇搞錯!然後有個冬菇鮑片,但啲所謂鮑片同平時食開嗰啲罐頭鮑質感完全唔一樣,好淋好奇怪,又冇鮑味,總之就係不倫不類,唔識形容。以上呢幾樣都係伏中之伏,另外啲餸都味道麻麻仲偏細碟,十個大人三個小孩食十二人餐都唔太飽。本來以為食完一餐食物質素唔掂嘅團年飯已經中完伏啦,點知好戲仲喺後頭。好啦,埋單啦,咦,點解明明食十二人全包宴,會計咗一個茶錢嘅,叫部長過嚟問,佢用極其差劣的態度話寫咗你哋十三個人吖嘛,但係你個餐明明寫住全包喎,唔係話只包十二個人,況且我哋雖然十三人但十個大人三個小孩,小孩點計都只算半個吧,但竟然硬收多一個茶錢!!講真,食咁耐茶樓,都未見
同屋企人團年,諗住就老人家方便,就選咗呢間屋邨酒樓。
首先嚟個趐,一食落口翅就食唔到乜滯啦,粉絲就一大拃。
好啦,埋單啦,咦,點解明明食十二人全包宴,會計咗一個茶錢嘅,叫部長過嚟問,佢用極其差劣的態度話寫咗你哋十三個人吖嘛,但係你個餐明明寫住全包喎,唔係話只包十二個人,況且我哋雖然十三人但十個大人三個小孩,小孩點計都只算半個吧,但竟然硬收多一個茶錢!!講真,食咁耐茶樓,都未見過一間如此小家,態度如此惡劣嘅。
到最後為免團年不開心都沒有爭拗落去,但走時有一名穿黑衫矮身材的伙記還在怒視我哋😡到底呢啲係咩態度?
呢間茶樓有呢啲咁有性格嘅伙記,加埋咁嘅食物質素,我哋係以後都唔會再幫襯了。