2021-12-12
朋友生日一行六人約咗喺呢度食晚飯,我預先經openrice book咗六位同request咗到時叫甜品麻煩店員幫我寫happy birthday喺個碟上面~首先講下嘢食,我哋叫咗避風塘魷魚,避風塘蘿蔔糕,避風塘軟殼蟹,魷魚筒糯米飯,唔記得咩鴨腿,蟹粉蟹膏意粉,威靈頓牛柳,窩夫配開心果雪糕~呢度嘅避風塘整得幾香脆惹味,都幾出色👍魷魚鬚彈牙,軟殼蟹脆口,唯獨是個蘿蔔糕食落裏面好淋好滑,我哋個個都諗緊係咪畀錯咗黃金豆腐😐魷魚筒糯米飯都唔錯,魷魚燒得幾香,口感彈牙,糯米飯唔會黏到一pat野咁~鴨腿幾滑,感覺有啲似係慢煮出黎,配咗幾塊類似印度薄餅嘅東西,塊餅冇乜味亦唔香脆,有黃芥末醬同乳豬醬,有啲似中式片皮鴨~蟹粉蟹膏意粉個汁都幾濃郁👍 意粉個形狀好少見,似係店家手工製作,口感非常煙韌👍威靈頓牛柳落單嗰陣店員冇問話要幾成熟🤔 黎到切開裏面係偏鮮紅色,肉質口感唔錯,都幾juicy,算係一個成功既威靈頓牛柳既~最精彩係個窩夫!!由我落單到佢上檯等咗一個半鐘!!等到我地個個都謝晒。。。 因為生日嗰個唔知道我安排咗會寫上happy birthday同埋會有煙火蠟燭, 搞到好似我想食呢個甜品迫住佢哋陪我等
呢度嘅避風塘整得幾香脆惹味,都幾出色👍
威靈頓牛柳落單嗰陣店員冇問話要幾成熟🤔
最精彩係個窩夫!!由我落單到佢上檯等咗一個半鐘!!等到我地個個都謝晒。。。 因為生日嗰個唔知道我安排咗會寫上happy birthday同埋會有煙火蠟燭, 搞到好似我想食呢個甜品迫住佢哋陪我等個幾鐘,個個都話不如取消order算,搞到我勁唔好意思!等個幾鐘咩心情都無晒了。。。。
(個窩夫都算外脆內軟,開心果雪糕味道幾特別,比較少見👍)
其實最後食左人均三百蚊大家都係完全唔飽,但實在唔想再等,寧願去隔離食個麥當當。。。。
奉勸大家真係有好多時間先好嚟呢度食飯,同埋所有嘢一次過落單唔好後加,唔係真係等到天荒地老都冇得食。。。。🙄🙄