餐厅: 素之樂創意蔬食料理
资讯:

2015-04-25 2632 浏览
身边多肉食者,揾人食素真系几年唔逢一润。上星期同动物脂肪结盟,其实呢个星期都系打算戒红肉,素食,正好。一行13人,订座,私房菜格局,两张大枱,几张四人枱,坐满可能可以容纳60-70人左右。可唔可以walk-in?唔知, 冇问。当晚仍有两张4人吉枱。晚市套餐,全场都净系得呢个餐。10-course + dessert杯茶好,解渴1)四式拼盘     "叉烧" - 青瓜 - "鱼旦片" (佢真系数够一人一片)- 南瓜蓉, 似旦黄      ok. 正常2) 御品鲜汤      菌类,清清地3) 彩虹寿司 (冇,当晚系虾丸)      卖相好靓,细细粒一啖食晒,有d似芝士味的        馅4) 千层白肉卷       一片晶莹冬瓜片包住textured soy protein (记忆中系pork flavor)       几靓丫。5) 泰式镶松      佢个英文形容易明过网名- Stir Fried Veggie Dices in Thai Style      有生菜包,可能要接近肉味,炒野调味好重手6)金丝翡翠      豆苗(响国内常吃的没什么叶哪种),个汁唔错,好味7)黑松露

身边多肉食者,揾人食素真系几年唔逢一润。

可唔可以walk-in?唔知, 冇问。
当晚仍有两张4人吉枱。

晚市套餐,全场都净系得呢个餐。

10-course + dessert

杯茶好,解渴

1)四式拼盘
      ok. 正常

2) 御品鲜汤
      菌类,清清地

3) 彩虹寿司 (冇,当晚系虾丸)
      卖相好靓,细细粒一啖食晒,有d似芝士味的
      馅

4) 千层白肉卷
       几靓丫。

5) 泰式镶松
      有生菜包,可能要接近肉味,炒野调味好重手

6)金丝翡翠
      豆苗(响国内常吃的没什么叶哪种),个汁唔错,好味

7)黑松露杂菌意式批
     可以,系我𠮶件个面包饼底未熟透,不过算啦,面粉啫

8)东家小炒
     唔得,劲重口味,浓浓的调味。

9)日式炖饭
      可以, 冇咩特别,男士成餐无肉食都叫饭顶住。

10)千层苹果酥
       我唔吃酥皮,不过都试下,不过不失,苹果馅料可唔可以多番少少。

甜品 - 腐竹糖水,好食,腐竹能溶晒,靓腐竹。

HKD228+10% per head, 私房菜来说,抵。

注:我支持素食,不过我唔多中意仿肉制成的食品或原材料,即系flavored soy protein等等,详情同食评无关,纯个人选择。

2015-04-24
  • 千层白玉卷