2012-05-09
知六福多人食, 早一星期book了, 所以不用等位, 去到雖然好多張台都坐左人, 不過可能大家都有訂而來, 所以門口都無咩人等位.滿心歡喜來食, 因為係米芝連1星, 但真係失望而回, 唔通世事就係咁, 有期望就必失望? 我地在街市買左:1) 聖子王 $128/斤, 六隻約$1352) 九孔鮑, 唔記得幾錢3) 扇貝4隻, 好像$48/斤, 4隻約$50.三樣大約加埋約$330元.到六福再點小菜, 唔記得叫左什麼骨, 招牌菜, 又真係整得幾好味, 個炸粉薄而脆.跟住再叫左個客家菜, 什麼黃豆咸菜炆腩肉, 沒什麼驚喜, 不難吃, 但本人不愛吃.還有一樣招牌炸豆腐, 係好香脆軟滑, 但唔算非吃不可, 不過人人都有叫, 咁我地無理由唔叫.海鮮出場, 佢地既招牌"椒鹽鮑魚"的確又做得很好, 粉漿很薄, 時間拿得很準, 剛熟, 很軟身, 但椒鹽味唔夠, 即唔夠咸, 而鮑魚本身無咩味, 連鮮味都無乜, 我覺得今期d鮮鮑貨源唔係太好, 食過兩次, 兩次都無鮮味, 所以浪費晒D金錢.扇貝用蒜蓉粉絲蒸, 反而扇貝仲鮮甜過鮑魚, 呢樣最好味.而我至至愛的聖旨王完全令我失望, 廚房竟然將我大大隻既聖旨切開幾
我地在街市買左:
1) 聖子王 $128/斤, 六隻約$135
2) 九孔鮑, 唔記得幾錢
3) 扇貝4隻, 好像$48/斤, 4隻約$50.
三樣大約加埋約$330元.
扇貝用蒜蓉粉絲蒸, 反而扇貝仲鮮甜過鮑魚, 呢樣最好味.
而我至至愛的聖旨王完全令我失望, 廚房竟然將我大大隻既聖旨切開幾份, 切到碎濕濕咁, 大佬呀, 我買得聖子王, 梗係大大條咁食啦, 佢無理由問都唔問就將聖子王變聖子仔! 我地得3個人, 唔係12人分6隻呀, 我去過咁多間酒樓, 係得佢地係咁做法, 更差的是, 我地話用豉椒炒, 但我覺得係白焯左再兜亂, 所以連鮮甜味也失去, 一點鑊氣也沒有, 我未食過咁差既豉椒炒聖子!!!
我向佢地一位疑似部長/經理反映, 佢既回應係: 我地係米芝連菜館.
乜米芝蓮就可以咁既質素喇咩? 米芝蓮就大晒? 米芝蓮就可亂來?
我本來一向很少寫食評, 但不得不寫出來話比大家知, 成日睇人地d食評, 我都要貢獻一下, 希望其他人去食時, 要留意有咩好, 有咩唔好.
總括來講, 佢份量都細, 而變得價錢貴, 有好食, 亦有唔好食.
來料加工費每樣做法也不同, 由$58-$78都有, 唔算平, 埋單$5XX + 海鮮$3XX.
题外话/补充资料:
我覺得隔離"天天好"經濟d又好食d, 只係地方唔靚+迫陝.