2019-07-06
今日同朋友係銅鑼灣行街,諗起依邊都有古早味,就決定去食lunch。之前都係食過晚餐,原來午餐有set,包野飲同埋小食半價,真係好抵呀。我地大家都叫咗個牛肉麵套餐,佢除咗有個牛肉麵,仲有個小小既配菜。個配菜有酸菜、豬軟骨、椰菜花,都幾得意。個牛肉麵既麵質好似刀削麵咁,似係手切既,因為每條既粗度同長度都吾同。而個湯底就幾特別,同平時食開既有啲吾同,係比較重香料味。鹽酥豆腐😋豆腐炸到岩岩好,而且仲係外脆,入面係好滑。而且調味都吾會特別重口味,所以同滑溜既豆腐都好夾。鹽酥炸雞😋依個真係台灣野必食架,佢個炸雞都吾錯,啲雞肉好滑,而且外面既炸皮都吾會太厚,岩岩好。炸花枝丸😋朋友超級鐘意依個,因為佢吾會好多油,而且粒丸仲好彈牙添。最近想飲多啲熱野,所以就叫咗個花茶,個茶比較重菊花味。而且,店員仲會用蠟燭熱住啲花茶,好貼心。
鹽酥豆腐😋
鹽酥炸雞😋
炸花枝丸😋
朋友超級鐘意依個,因為佢吾會好多油,而且粒丸仲好彈牙添。