2018-02-11
人大左係食方面開始想清減下唔好成日做食肉獸,今日朋友推介左間主推未來素食餐廳,一行3人決定為星期五晚上變得健康.餐廳又自助形式,係櫃臺點完後自己揾位置坐,餐準備好後會有提示拎餐,3個人分別點左2款主食同1款小食share.未來漢堡Plus未來漢堡係餐廳主打美食,以素代替真牛肉而製成漢堡肉,由於大家都鍾意牛油果所以點左加添牛油果的plus.基本上素漢堡扒外觀望落去同平時完全無分別,食左啖後好有驚喜除左欠缺左肉汁外,個質感同食真肉好似,完全顛覆味蕾. 四川麻辣植物雞植物雞係以素雞而成,上層有片蒟蒻模仿雞皮質感煙煙靭靭唯一唔同既係蒟蒻雞皮可以放心食幾多都無罪惡感.味道方面同四川餐廳無大分別,夠味👍🏻植物蛋照燒碗雞蛋都可以由素食材製成?見到植物蛋我同朋友都好有興趣就點,植物蛋無雞蛋味唯一質感上係相似而感覺介乎於係炒蛋同蒸蛋之間,雖然味道唔似但感覺都好驚喜而且份量大多蔬菜配上健康紅糙米飯.
未來漢堡Plus
四川麻辣植物雞