2019-07-13 47 浏览
喺阿信屋買完野,發現樓上都有啲食肆,我地就揀左3樓嘅日本野食個omakase 啦。第一次飲櫻花茶,味道好特別!好清香但又唔會苦。超迷你蘋果酒,好解渴,而且有微微酒香。前菜係煙燻溏心蛋同鴨胸,好香煙熏味,而且蛋嘅生熟程度控制得好好,yummy.刺身好特別,唔係平時食omakase 咁切片上,廚師醬啲魚生收埋咗係牛油果入邊,面頭係牛油果醬,有淡淡的Wasabi味,入面係切粒魚生,有三文魚,油甘魚同鱆目魚,呢個配搭好清新,但略嫌魚生有少許魚鱗。呢個牛骨湯嘅煮法似係一場表演,滾左之後啲湯會向上升,熄左火之後啲湯又會落返黎,連埋和牛、水菜、蓮藕一齊食,味道濃郁!呢個黑松露南瓜饅頭熱辣辣,醬汁惹味,同柔軟嘅南瓜一齊食好夾。石鍋清酒銀鱈魚點酸汁食好鮮味,唔腥。呢個天婦羅有幾種味,分別係黑松露、腐皮、米通、原味蝦,好有創意。報紙雞好搞笑,啲報紙其實係米紙,雞肉都幾嫩滑,唔錯!食到呢度有個柚子冰沙清一清個口,預備食跟住落嚟嘅壽司。以下食嘅幾款壽司款式好新穎。首先有豆腐扮紙咁包住牡丹蝦同帶子,連埋壽司飯食都幾好味。呢個生菜橫睇掂睇都唔似係壽司,入面其實有煙熏三文魚,個生菜好新鮮爽脆,三文魚無得彈。鍋巴鵝肝
第一次飲櫻花茶,味道好特別!好清香但又唔會苦。
超迷你蘋果酒,好解渴,而且有微微酒香。
石鍋清酒銀鱈魚點酸汁食好鮮味,唔腥。
報紙雞好搞笑,啲報紙其實係米紙,雞肉都幾嫩滑,唔錯!

食到呢度有個柚子冰沙清一清個口,預備食跟住落嚟嘅壽司
以下食嘅幾款壽司款式好新穎。
首先有豆腐扮紙咁包住牡丹蝦同帶子,連埋壽司飯食都幾好味。
鍋巴鵝肝壽司,加入左西方嘅鵝肝,下面嘅鍋巴超級脆,一齊食感覺會冇咁漏。
呢款壽司以糭嘅形態出現,拎開個夾有舊蟹肉糯米應聲彈出,加埋蟹膏一齊食,感覺都唔錯。
辣味吞拿魚薄脆壽司,吞拿魚個汁有啲漏,但飯入面有青瓜可以平衡返。
最後嘅甜品係焦糖多士加抹茶雪糕,夠晒飽~