1K
2022-07-16 219 浏览
勢估唔到原來咁多人鍾意食牛舌,多到有個牛舌關注組咁利害,我係之前經過好奇呢間鋪食乜而知道,而我本身又好鍾意食牛舌,所以嚟咗試。既然有咁多牛舌愛好者,我都分享下下面幾間我覺得可一試嘅餐廳啦!✨莎樂美 - 烤厚切美國牛脷✨天樂餐廳 - 洋蔥焗牛脷✨津津食店 - 咖喱牛脷撈檬✨張記口水雞 - 涼拌牛脷麵🥢關東風慢煮牛舌 $90⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️其實都幾貴,只得兩件厚牛舌+一件籮白,不過係煮得幾腍幾入味嘅,慢煮牛舌同燒牛舌厚度一樣,慢煮入口本身軟腍,估唔到用關東煮方法煮得咁好味,而籮白似係用日本大根,清甜無渣入口即化,不妨一試。🥢厚燒牛舌飯 $108⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個厚燒牛舌真係無得輸,用外脆內軟嚟形容最貼切,咬落油脂又香又豐富,牛舌味香濃,而且啖啖肉超有口感,送白飯簡直一流,不過略嫌黑椒多咗些少,下次嚟都只會叫呢個,因為試過多款主食都好普通。四人共消費:$660

✨莎樂美 - 烤厚切美國牛脷
✨天樂餐廳 - 洋蔥焗牛脷