2013-02-05 901 浏览
1月28日约左朋友食生日饭,我地四个人一早订左位,酒楼系中式装修,唔算大,原来系食顺德菜既,餐牌系图片的,好COLOUFUL,还有一些必食推介,我地谂左一阵点左几样嘢,大虾粉丝煲,蒸扇贝每人一只,煎莲藕饼,啫啫介兰煲,仕应推介我地食钳鱼,就叫左一个煎钳鱼煲,另外例汤系夏枯草煲猪横脷,朋友话系正嘢,我第一次听猪横脷炸.例汤都好多料及汤,好甜好甜呀,猪横脷都几特别,好淋好味呀,GOOD. 煎莲藕饼有五件的,都好香口,入面系一些鱼肉,朋友话咁样食莲藕几好味,因佢平时系唔食架.虾煲好香好浓的味道,入面好多只大虾,真的几大只架,还有一些芹菜,葱等及粉丝配料,粉丝吸晒D汁好好味,虾肉都好爽口好味道. 仕应推介的钳鱼煲都好香㖞,真系好味,鱼肉好香同埋都几滑身呀,都好多架,好味.啫啫介兰煲个煲好大呀,但入面原来只有三分之一的介兰,有点雷声大雨点小的感觉,不过都好香及惹味的,唔老,有些应该系咸鱼,配撘几好.蒸扇贝好大只,有些粉丝及蒜蓉葱花,一口成晒成只,哗,好味,不过可能太大只,朋友果只有点未熟透.最后叫甜品,我地每人分别叫左杏仁露及双皮奶,双皮奶唔系好甜不过滑香及好味道的,朋友话佢既杏仁茶都OK呀.仕

最后叫甜品,我地每人分别叫左杏仁露及双皮奶,双皮奶唔系好甜不过滑香及好味道的,朋友话佢既杏仁茶都OK呀.仕应还送左一碟蛋散俾我地食,好好味呀,好松花,有些蜜糖,正呀!!

2013-01-28
庆祝纪念