2018-10-05 42 浏览
『酒鍋』係我最愛的火鍋之一,之前去尖沙咀分店已經係大愛,今晚去了銅鑼灣分店,它位於V Point 27 樓,全落地玻璃,望著維港夜景,非常有氣派。 菜牌簡單易明,火鍋配料選擇多元化,每次打邊爐我都很喜歡醤料,而呢度既醤料很好多款式,收費是每位$22。 酒鍋最有名的湯底是其自創的「酒火入鍋」及「清酒炸彈」。我們今晚選擇了「酒火入鍋$328」。酒火入鍋有五格湯鍋,中間放了秘製木瓜盅,先倒入清酒,等酒精滲入木瓜之後,店員再點火,火焰木瓜隨之而成,再倒入湯,最後仲有乾冰效果,完全豐富了大家既視覺。其餘4款湯底分別是蕃茄波士頓龍蝦鍋,清湯蘿蔔牛腩,四川麻辣鍋,潮州沙嗲鍋。 一個價錢可以品嚐5種不同味道的湯底,非常滿足。火鍋配料肉類方面,我們點了 「頂級安格斯小排(大)$ 268」及 「黑毛豬豚腩肉玫瑰花拼盤$ 268」 呢兩個肉類的賣相非常有誠意,頂級安格斯小排是用架掛地一片片,清楚分明看到每一片肉,而黑毛豬豚腩肉就卷成玫瑰花一樣,令人差點不捨得吃。牛肉豬肉皆入口嫩滑有嚼勁,而且肉味更濃郁,無論配上那種湯底也把湯底的精華盡吸,味道一流。 除左肉類之外,呢度既丸同餃都好出名,我們分別點了 「七星報

除左肉類之外,呢度既丸同餃都好出名,我們分別點了 「七星報喜$88」及 「四川麻婆豆腐餃$88」 。七星報喜是指七款不同口味的墨魚丸,每粒口感彈牙, 而且墨魚肉粒粒分明 ,非常特別。四川麻婆豆腐餃係出面真係未試過, 真係從來無諗過麻婆豆腐可以做餃子餡,好有創意。

另一樣驚喜食物係「即炸手工紫菜響鈴卷$58」, 因為係即炸,無左平時個種油膩感覺,而且廚師將蛋黃夾在兩片紫菜既中間,好惹味,放入湯底幾秒即刻食,好爽。

酒鍋的確從來也不會令人失望,我幫襯過酒鍋大約有4-5次,每次都令我難忘。無論在環保,食物,服務方面都令我好滿意,其實火鍋店眾多,如何可以在眾多既競爭當中,奪眶而出,真的是一門學問,只可以說,酒鍋-您做到了。