2019-07-02
韓國餐廳係香港數量絕對唔少,而今次呢間韓國餐廳算係幾正宗,大部份侍應都係韓國人,好有韓國親切嘅感覺,用簡單英語溝通就可以。餐廳地方都算寬敞,空間感十足,有大量座位,坐得都幾舒適,另外留意到仲有貴賓房供一大班人聚會。而呢度嘅抽風設備都值得一讚,因為油煙味唔算好強。而另外更值得讚賞嘅係職員會好專業咁幫你燒,唔洗自己睇火喉,而且會不斷幫我地換燒烤網。前菜多款嘅前菜,作為今餐嘅開端絕對係最好不過了,倍感開胃。落單後前菜已經送上枱,有酸蘿蔔、泡菜,菇、沙律等,仲有醬料、鹽,一流。雞蛋煎餅 (贈送)蛋餅熱辣辣,蛋味十足,好厚,新鮮味美,可考慮同燒肉一齊食,幾有風味。熟成牛肉眼餐廳介紹說,呢一款熟成牛肉眼係特別用"Dry-aged" 方式處理,肉質會特別嫩滑,所以都忍唔住要試一試,亦都係呢一餐嘅主角。店員先剪開一小份肥膏,然後將佢係鐵板上掃一掃,令燒烤網充滿油份,之後就將整塊熟成牛肉眼放上去燒烤。差唔多熟嘅時候,店員細心將其切成一塊塊。熟成牛肉眼帶點脂肪,食落唔會覺得好韌,而肉質非常爽口,燒烤味濃郁,入口時牛肉味好重。其實唔點任何醬料其實都可以,可更加深入品嚐牛肉味同燒烤味嘅配搭,當然點上其他醬料味
前菜
雞蛋煎餅 (贈送)
熟成牛肉眼
餐廳介紹說,呢一款熟成牛肉眼係特別用"Dry-aged" 方式處理,肉質會特別嫩滑,所以都忍唔住要試一試,亦都係呢一餐嘅主角。店員先剪開一小份肥膏,然後將佢係鐵板上掃一掃,令燒烤網充滿油份,之後就將整塊熟成牛肉眼放上去燒烤。差唔多熟嘅時候,店員細心將其切成一塊塊。熟成牛肉眼帶點脂肪,食落唔會覺得好韌,而肉質非常爽口,燒烤味濃郁,入口時牛肉味好重。其實唔點任何醬料其實都可以,可更加深入品嚐牛肉味同燒烤味嘅配搭,當然點上其他醬料味道嘅層次亦會唔同,亦可配上生菜一齊進食。
蜂窩五花腩
上枱時,一條好長嘅五花腩出現係面前。同樣地,店員利用小份肥膏係鐵板上掃一掃,之後就將整條五花腩放上去燒烤。等燒左一陣之後,店員同樣地將差唔多熟嘅五花腩剪成細細件。五花腩本身肥瘦相間,十分分明。燒烤完之後肉味香濃,肉汁已被鎖上,食落好脆好香口。另外食用時可以沾上少許辣醬或鹽,再用來夾生菜一齊進食,確實好好味,正!
辛拉麵
叫左一碗辛拉麵作為飽肚之選。食落辛辣味道好有層次感,唔算特別辣,麵質又爽又滑,食完麵好暖胃,好滿足。
豐富而滿足嘅燒烤晚餐,值得之後再來試一試!