2018-03-28 71 浏览
好朋友生日,佢不嬲都鐘意食韓國野,所以生日揀食韓國燒,決心要食大條腸。佢係開旺角銀行大廈果邊番工,平日都有經開彌敦道726呢幢食廈,好有趣但無上樓幫襯過,就係咁揀係呢殊食任食韓燒。老納事前有book枱7點半,上到去都唔使等位便可安然入座,仲要係個靚位近窗位置,望到彌敦道街境。一坐底梗係即刻畫紙,韓燒放題來說好多野食揀選,點左好多唔同種類既肉(牛肋骨、烤牛脷、牛仔肉、辣味豬頸肉、五花腩、豬大腸、牛柳粒、烤肥牛、豬頭枕),肉類選擇好多,碞晒我地兩個食肉獸。呢度仲有海鮮都係任點任燒的說(有蝦、蠔、帶子、扇貝、多春魚、魷魚鬚&魷魚圈),花多眼亂,一開波每樣都畫左每樣兩件試下。係等既過程點左D熟食既小食過下口癮,又係有好多選擇,點左韓式炸餃子、韓式炸雞、炸魷魚鬚,香口炸物做餐前小吃唔會食飽濟。小食做得頗用心,唔係炸定晒攤到凍晒一直擺係度就咁夾上枱比客,而係新鮮炸上,味道不錯,有掃街必點炸物水準。侍應係開始燒野食之前比左舊羅白仔我地,話用處係獲底燶燶地時,就用佢捽下個獲唔會咁痴底,仲指點我地去櫃到自制調味醬,有蒜蓉、麻醬、韓式甜醬,醬王我調左香蒜番黎啊哈,必食必點,提升香味咁先正。唔使5分鐘所點既

唔使5分鐘所點既野食已上枱,肉類同海產類就咁望好新鮮(有圖有真相)。韓燒真係好碞食肉獸,梗有至少一兩款肉直插心臟咁正,牛肋骨味道香甜,唔使點醬肉味已好香味四溢,好味道喪番點。

豬大腸都係又一喪點熱物,有醃過既香,所以燒完又係唔使點醬經已好入味,燒到周邊脆脆地食最香口。辣味豬頸肉都唔錯好JUICY,肉汁帶點微辣,包生菜食一流。烤牛脷又係番點左幾轉,薄脆度一流,味、美、香。總的來說,喪番兜點: 牛肋骨、烤牛脷、牛仔肉、辣味豬頸肉、五花腩、豬大腸、豬頭枕,堅要試試呢幾款,包會燒上癮。

海鮮都好鮮甜,落單點既蝦、蠔、帶子、扇貝、魷魚鬚&魷魚圈都比我地清晒,都幾多款海鮮選擇,有得任點任燒真係堅揪抵。
飲品選擇同食放題一樣多,大約十多款,汽水多為韓式罐裝飲料,如果好似我咁係清淡愛好者,愛飲茶既化,都有3至4款茶任君選擇,我專攻樽裝解茶,飲左3-4樽,抵爆。用餐完有甜品揀選(雪條&是日甜品楊枝甘露),因為勁食無極限左,我地揀左食雪條。

整體來說,食物味道有水準、店內裝修令人好似置身韓國餐廳扮緊阿豬媽烤肉咁好有FEEL,氣氛好熱絡有朝氣,坐係現場食唔知點解有種HYPER好開心既感覺,令人回味既一個飯聚。
题外话/补充资料: 一舉手店員就埋黎收飛,無漏單,要多醬加野換爐都有求必應,服務態度令食客感到舒服
2018-03-21