2021-06-30
想食韓國菜🇰🇷一定會諗起尖沙咀。今次就揀咗呢間高麗軒韓國料理,和朋友來個「韓燒之夜」。呢間餐廳係做任食韓燒,晚市成人價錢由$278起,用餐時間係睇人頭來決定;1-3人用餐時段為個半鐘,4人或以上就有兩個鐘頭。餐廳採用QR code形式落單,鍾意食咩隨時可以自己落單!落單後由廚房直接準備食物然後由店員送上枱,唔洗出去自己夾食物👍🏻而且落單後好快就上食物,我覺得絕對有足夠時間燒+食。每位價錢包任飲韓式罐裝飲品,全部放冰桶裡面任客人自己拎,冰凍飲品係食韓燒必備啦。食物選擇多又豐富;豬肉、牛肉各有五款選擇。其他例如海鮮、韓式料理、湯品、飯類樣樣齊。韓燒放題每人加$68就可以升級任食多6款肉類(雪花牛、羊架、牛肋骨)及海鮮(帆立貝、帶子)。喜歡食肉嘅話以升級價錢就可以食到「加拿大Prime 雪花牛」、「加拿大3A雪花牛」,都幾抵食喎。▫️ 加拿大Prime 雪花牛 - 以呢個等級牛肉品質係最好,油脂較多以及肉質嫩滑。感覺上比較容易飽肚。▫️ 加拿大3A雪花牛 - 同Prime雪花牛相比油脂就冇咁多,味道亦都淡啲。燒嘅時候見到肉汁唧晒出嚟。AAA雪花牛和Prime 雪花牛各有特色,兩款牛肉我都鐘意食。
▫️海鮮 - 帆立貝、帶子、海蝦等都好新鮮。海蝦燒完之後冇縮水,size同未燒熟前一樣😆😆只要點少少醬油食已經夠晒味。
▫️韓式料理 - 估唔到連「人蔘雞湯」都有得飲,鍋湯仲要係好多料。人蔘味道淡咗少少但尚可接受。我初時以為個湯係一碗上,點知原來係一鍋😳好彩冇叫其他湯咋。「海鮮煎蔥餅」 - 味道唔錯,如果海鮮可以多番少少就好啦。
總括嚟講,呢間任食韓燒絕對迎合到食肉獸口味,加$68升級任食多幾款食物絕對超值啊。