2017-08-30
Isquare 既戲院,係我其中一個最鐘意既戲院,貪佢D座位坐得舒服,可以 join 戲院既membership有優惠,同埋商場既餐廳選擇夠多,方便睇完戲可以食埋野一條龍。呢日睇完戲就俾我發現佐呢間韓式燒烤店 - 浦井。餐廳既裝潢令人感覺很 relax ,很causal ,可以好輕鬆咁進食,而且座位都算幾多,呢日我大約8:00入座都唔駛等位。餐廳設有 open kitchen,可以讓客人看見廚師處理一些基本的料理,而 open kitchen 上面設有兩個大電視,介紹餐廳比較有名,值得推介的菜式。餐廳以圓枱為主,4-5人一枱最為合適。作為韓式燒烤店,醬汁當然唔少得,呢度就提供有兩款,一款酸,一款辣,任君選擇。小食前菜有三款,包括甜酸蘿白,辣既銀芽,同埋韓式泡菜,份量唔算多。餐廳設有套餐,方便有選擇困難症既客人,1人餐至4人餐都可以係呢度搵到。除了套餐,也可以散叫。八道水冷麵 $75水冷麵有兩款,一款係辣既雪地獄冷麵,而另一款就係我所揀選既八道水冷麵,冷麵既份量都幾大份,有青瓜,幾塊牛展,同埋半隻雞蛋,醬汁酸甜度做得不錯,而麵質食落又夠彈牙。剛剛呈上既時候好似份量唔多,但將佢夾開之後,其
呢日睇完戲就俾我發現佐呢間韓式燒烤店 - 浦井。
餐廳以圓枱為主,4-5人一枱最為合適。
除了套餐,也可以散叫。
八道水冷麵 $75
剛剛呈上既時候好似份量唔多,但將佢夾開之後,其實一d都唔少。
浦井沙律 $88
沙律我們點了餐廳的signature salad,除了有基本的沙律菜和三色椒外,還加上吞拿魚和蟹棒,令到成碟菜更加吸引,吞拿魚的外圍加入了芝麻再燒香,外實內軟,香口得黎又夠juicy,配上附上的柚子汁,令成個人好refreshing。
上牛烤 $288
燒肉部分我們選了上牛烤拼盤,裡面包了小牛排,肉眼,牛肩胛脊,腹胸肉,牛舌,和蔬菜,一次過滿足多個願望。
除上牛烤拼盤會跟生菜,伴牛肉一起食可以有效減低油膩感,而右邊既白蘿蔔係用黎清潔烤爐同埋吸油既,呢度係我食過既烤肉店中第一間用呢個方法去清潔個爐,都幾特別,而清潔過程仲好好玩呢。
店員會為我們「開爐」,在爐的兩邊加入蛋漿,除著烤肉既過程,蛋漿會慢煮成形,而未知是否因為慢煮既緣故,D蛋真係食落更香更滑。
一邊係純蛋漿,而一邊就會加上泡菜伴蛋,有辣有唔辣,兩種口味。
再準備既過程,店員會問我們是否想加入芝士粟米,而呢部分係要收費既,要加$20,我們見價錢唔貴,當然要一試。
芝士和粟米既分量都幾多,絕對足料,然後就可以問始烤肉啦。
值得一讚既係呢度既抽風系統做得幾好,大大個抽氣扇,令人好安心。
呢個 set 既肉普遍質素都好高,肉香而牛味重,大約煎到半熟已經食得,非常 Juicy 。
可以在蛋漿半溶既狀態下同牛肉一起食,另有一番風味。
半熟泡菜蛋食落真係好滑好甜。
最難處理既一家係呢塊肉眼,我地望到都真係你眼望我眼,唔知點算叫做熟,最後我們把它的四面煎香,再由店員教路,把它切開,再煎多一陣,咁就食得啦。
因為先把肉眼的表層烤香,而裡面仍然係半熟既緣故,所以肉汁得以鎖住,令呢塊肉既層次更分明,絕對係全晚既Number one之選。
由於 diy 燒烤既緣故,所以未必所有人都會烤得好,煎得香,所以在場我都有見到有幾枱既客人會請店員幫忙,由店員烤然後佢地就等食,但係其實揀得呢個餐廳,就係要 enjoy 自己 diy ,由生變熟既過程,自己親手去做,樂趣更大呢。