2020-09-29
無得去韓國旅行,朋友話好耐冇食過韓燒,於是就同佢黎呢一間韓國料理試試!一去到聽到店員都係用韓文同英文溝通,由韓國人主理,感覺正宗呢👍🏻-呢度環境唔錯,乾淨又寬落,坐得幾舒服,同朋友聚聚傾下計就最啱!-點菜前就上咗多款配菜,有泡菜、芽菜、醃蘿蔔、沙律等,非常開胃!而且係免費加添㗎!另外仲送咗一個鐵鍋蛋餅👍🏻入面有三色椒同芝士,芝士仲有拉絲狀,口感豐富~蛋餅都幾嫩滑。▪️八方美人有選擇困難症嘅我哋,就點左呢一個八方美人,入邊有多款唔同嘅肉同埋海鮮,一次過滿足我唔同嘅願望!每款都試到🤤👉🏻牛舌+雪花牛肉+豬頸肉+護心肉+豬頗肉+醬油雞肉+烤大蝦(2隻)+鮮鮑魚(2隻)Oppa店員有時會幫我哋燒,非常細心又服務周到👍🏻首先用肥膏爆香油脂黎開臒,仲有會密密幫我地換鐵板呢~~呢個拼盤份量都唔少,每款肉類最少有四件,夠兩至三個人食~牛肉都好重牛味,點少少鹽已經帶出佢嘅鮮味!由其係雪花牛肉,紋理均勻分明,色澤好,牛味濃郁,肉質鬆軟,韓牛其實都別有一番風味👍🏻豬肉都好爽口,雞肉都醃得好惹味,肉質順滑。呢度嘅肉類除咗新鮮之外,而且油脂分佈非常平均,唔會有太多筋,所以非常易咬又有嚼勁。另外佢仲送咗新鮮嘅生菜,
朋友話好耐冇食過韓燒,
於是就同佢黎呢一間韓國料理試試!
▪️八方美人
呢個拼盤份量都唔少,每款肉類最少有四件,
夠兩至三個人食~
豬肉都好爽口,雞肉都醃得好惹味,肉質順滑。
呢度嘅肉類除咗新鮮之外,而且油脂分佈非常平均,唔會有太多筋,所以非常易咬又有嚼勁。另外佢仲送咗新鮮嘅生菜,可以包住啲肉加醬料一齊食,減輕油膩感👍🏻
鮑魚已經預先醃好,唔使點醬都好好味!
肉質非常新鮮,同埋有嚼勁!唔會好韌~
大蝦size都比我想像中大,烤得彈牙爽口。
▪️牛胸肉大醬湯
食完韓燒,飲個大醬湯解解膩最啱!
大醬湯都幾濃味,仲有豆腐同蘿蔔,好入味,牛胸肉份量都幾多,另外佢仲配左一個白飯可以一路飲湯一路送飯食!都幾抵食呢~
▪️豬肉石鍋拌飯
另外我哋好鍾意食辣,所以就點左呢個石鍋拌飯加辣醬試吓!
呢個拌飯都非常有驚喜!
因為平時喺其他韓國餐廳食石鍋拌飯 ,
一定會痴底,但係呢一個完全冇痴底,
而且擺咗一段時間都keep到熱度,
辣醬都非常易入口,唔會太辣,加埋豬肉,
整體好惹味,
為我地呢個韓國美食晚飯完美作結🇰🇷
下次一定會再黎,尤其想試下八色珍味拼盤🤤