2016-10-06
媽媽今日開始放大假~我既惡夢又黎啦~哈哈~講笑!!媽媽放假無事做,唯有日日係屋企打掃,所以有時都要陪媽媽出街食下飯,一盡孝心今日黎到大圍一間屋邨既韓國餐廳,網上見到好多好評,所以過黎試食(P.S 我唔係跟風果D人架...)係大圍站行過黎大約10分鐘路程,還算好。由於係平日,所以都唔洗特別排隊就入得黎。呢間餐廳環境裝潢都好懷舊韓式Feel,由其我岩岩睇完"請回答1988"haha呢度既餐牌好得意,幾乎都係用QQ畫代替真實圖。今日得2個人,所以叫唔到好多野食((清河醉雞翼$45 用韓國清河酒製成既醉雞翼,睇落去有D似平時食既醉雞翼,食落去涷涷地,肉嫩,有淡淡米酒香,作為前菜都幾清新,唔錯 !泡菜煎餅$72泡菜煎餅係韓國特有的一道美食,每次我食韓國餐廳都係oder一碟食,呢度既泡菜煎餅比較薄身,食落去係脆既~唔會太辣,我都幾鍾意食漢拿山豚肉炒飯 $128呢個漢拿山炒飯係將炒飯堆成火山狀,再以蛋漿好似岩漿般倒下,加上芝士,陣陣熱氣升起,待蛋漿慢慢熟透,會有一個韓國歐妮分開4份咁分俾我地,味道非常惹味,但有少少辣(我唔食得好辣,但媽媽好鍾意食)~食左咁辣既野,緊係要飲野啦!韓國菠蘿冰$58呢個菠
今日得2個人,所以叫唔到好多野食((
食左咁辣既野,緊係要飲野啦!
呢個菠蘿冰好搶眼!!又夠甜,不會太酸,連埋2塊菠蘿肉,真係算抵飲
水蜜桃水果茶(cold)$29
飲落去好解渴,好有水蜜桃味,裡面既水果都好足料,但我都係鍾意韓國菠蘿冰haha