強颱風泰利剛剛先走咗,嚟緊又有個風準備到,呢排啲天氣真係好差下~ 今朝喺將軍澳見完個客,個天陰陰都唔想周圍去,喺新都城食完就返去,行咗一陣間我發現有一間餐廳幾靚, 門面好粉紅嘅鋪頭,呢個格局打卡真係一流,而且見佢環境同衛生都好乾淨,咁睇下有啲咩食嘅先。呢間餐廳係食韓國嘢,見到有韓國出名既炸雞同埋泡菜飯等等呢啲食品,原來唔止適合女士,簡直係一家大細都鍾意食,見咁早無咩人就同個侍應傾咗兩句問有啲咩嘢好食,咁佢建議咗窩夫同埋炸雞話係好受歡迎。 咁早無咩胃口食甜品,食個炸雞就算啦。佢個餐牌嘅主食唔算非常多,但反而我覺得太多選擇質素未必太好,  咁最後我要咗個無骨炸雞同埋一個炸醬煎蛋飯,呢個配搭對我嚟講係超啱口味。由於鋪頭都有好多外賣客叫外賣,咁大約等咗15分鐘所有食品都已經上枱喇~ 上枱喇~食物既份量不論個飯定係炸雞都算大份,而且賣相亦好吸引。見過飯未到我都急不及待食個炸雞先,首先佢份炸雞都有七至八件左右,佢既表皮炸得乾身完全沒有過多油份,一咬入口超級熱辣辣,外皮炸粉非常之薄,雞件肉質好嫩滑好多肉汁,外皮好脆好香口但入面好嫩滑,配合酸蘿蔔同埋蒜香汁,好開胃又無咁漏,勁正!!! 另外仲有杯芒果梳

門面好粉紅嘅鋪頭,呢個格局打卡真係一流,
而且見佢環境同衛生都好乾淨,咁睇下有啲咩食嘅先。

蒜香無骨雞 (半份)
首先佢份炸雞都有七至八件左右,
蒜香無骨雞 (半份)
配合酸蘿蔔同埋蒜香汁,
蒜香無骨雞 (半份)
好開胃又無咁漏,勁正!!! 另外仲有杯芒果梳打,
芒果梳打
杯底有啲生果粒配合有少量嘅薄荷葉,入口嗰陣時好清新又唔會太甜,簡直係消暑之選。之後個飯都嚟到啦,佢嘅份量算正常足夠一人享用,飯面上有隻太陽蛋,
韓式炸醬配太陽蛋飯
另外再有啲青瓜絲同埋生菜粟米做配菜,整體上都好健康。當然個重點係呢兜嘅炸醬,
韓式炸醬配太陽蛋飯
撈埋嚟食發現呢個味道調教得相當好,食到佢嘅入面嘅洋蔥同埋豬肉,而且個醬亦唔鹹,撈勻嚟食剛剛好,再加上一啖飯一啖雞,成件事勁滿足!!!喺呢啲新都城嘅大商場入面仲有咁高質素嘅小店,而且一路食住嘢打下卡,
一路聽住K POP,完全係後生仔同埋一家大細既首選。呢餐埋單大約$150蚊,一個人食當然貴咗少少,所以下次要揸車同埋另一半食多次,下次要再試埋佢嘅招牌窩夫~~~

2023-07-19
芒果梳打