2022-11-05 20 浏览
今日黎到佐敦😆第一次去食地中海菜啊!呢間餐廳係正廟街牌坊隔離,仲用左牌坊做Logo, 夠晒鮮明。餐廳行Grill & Bar路線,感覺寧願高級,好適合慢慢嘆下菜、生蠔,仲有靚酒櫃雪住好多名酒👍🏻今日嗌左幾個覺得比較特別的地中海菜試下🤩同老闆傾偈時佢話原來個廚係西班牙廚師,唔怪之得都幾有水準!烤八爪魚配法瓦鷹嘴豆泥($168)非常特別🌟!口感再比平時食八爪魚更軟嫩。之後問番原來因為貨源黎自地中海,唔係平時常見的大西洋,八爪魚冇咁多生存危機/競爭,(可以Hea D......haha), 觸手自然冇咁有力,有趣😂除左質地特別之外,八爪魚外層微微煎燶,好香口。好難忘食佢都有啲肥瘦層次感,配埋鷹嘴豆泥既夾又健康,真係值得試下! 西班牙海鮮飯($218)😍大大大有驚喜,係我食過最好食的西班牙燉飯。好飽既我竟然同老公兩個人食到一粒飯都唔淨唔想曬!無論賣相、海鮮數量定味道都係一味。原來呢道係西班牙廚師的“家鄉菜” ,飯比海鮮更吸引,味道更豐富。啲飯索晒高湯、醬汁的味道,飯入面的香料同配菜非常香,飯粒十分有咬口,而且仲有飯焦😭!本身都怕食晒咁大個飯好肥,但原來用的是意大利Divo初榨橄欖油(小師奶表示

烤八爪魚配法瓦鷹嘴豆泥($168)
烤八爪魚配鷹嘴豆泥

西班牙海鮮飯($218)
西班牙海鮮飯
啲飯索晒高湯、醬汁的味道,飯入面的香料同配菜非常香,飯粒十分有咬口,而且仲有飯焦😭!本身都怕食晒咁大個飯好肥,但原來用的是意大利Divo初榨橄欖油(小師奶表示超市賣好貴😆),真係“清盤”都唔洗擔心👍🏻👍🏻👍🏻抵食兼值得!

仲有其他菜式水準都唔錯。香脆魚配阿拉比亞塔醬($78):
魚香香口滑溜,脆皮同醬汁重香味料,香濃。加幾滴檸檬汁仲可以提鮮😋

生蠔--

西班牙阿魯薩($58):爽身,大隻,味道唔錯