2023-06-29
湯米地點比較隱蔽,其實地點非常好行,找對方向後直走就是,不過要注意⚠️帝景灣入口就在住宅旁一個小巷內,沒留意可能會錯過了。依邊環境比較清幽,想遠離人群安安靜靜食一餐是不錯的選擇。湯米店鋪唔算大,但座位寬敞,坐得好舒適,而且有種小文青的感覺。一人一鍋真係好方便,我同先生一個叫左no.1既招牌臭臭鍋,一個叫左沙茶牛肉鍋。兩個鍋既配料都非常多,而牛肉都俾得豪不吝嗇。沙茶牛肉鍋,好香沙茶味,但又唔會過咸,調味比例剛剛好,配料有牛肉、牛肉丸、娃娃菜、雲耳、金針菇、鮮冬菇、豆腐,粟米🌽、炸薯仔🥔、炸竹枝、嗚門卷,仲可以簡配飯定粉絲,我簡左粉絲,所有野完全入曬味,好味道。招牌臭臭鍋,配料其實都差唔多,但有少少唔同,有主角臭豆腐、鴨血、滷大腸、台灣貢丸、娃娃菜、椰菜、雲耳、金針菇、鮮冬菇、豆腐,粟米🌽、炸薯仔🥔、炸竹枝、嗚門卷、飯/粉絲。一上鍋時即刻聞到陣「臭香」味,好正!我地仲追加左豚肉、麻辣臭豆腐、酥炸花枝墨丸。豚肉同牛肉一樣好味,吸曬湯汁味一流。而麻辣臭豆腐同平時我地食開既臭豆腐唔同,唔係脆皮,更似蜂巢豆腐口感,所以更吸味,好juicy。酥炸花枝墨魚🦑丸,上枱熱辣辣,炸得香口,加埋椒鹽好好味。最後
我地仲追加左豚肉、麻辣臭豆腐、酥炸花枝墨丸。
豚肉同牛肉一樣好味,吸曬湯汁味一流。
酥炸花枝墨魚🦑丸,上枱熱辣辣,炸得香口,加埋椒鹽好好味。
最後緊係唔少得叫返杯台式飲品為依餐劃下完美句號。
芝士奶蓋四季春,四季春茶味清香,芝士奶蓋香濃,一淡一濃配合得天衣無縫!
食完依餐真係飽到捧住個肚走🤣好滿足。