2023-08-31
今日同朋友慶祝生日,去咗銅鑼灣食omakase前菜:用沙甸魚多春魚鯷魚整嘅醬配蔬菜條 個醬有魚嘅甜味 但又有鹹香 好味之後黎咗個沙律黑松露牛油果虎蝦沙律 虎蝦啖啖肉牛油果嘅Fresh黑松露嘅香 同虎蝦好match無花果鵝肝多士鵝肝有香濃嘅鵝油 加上無花果嘅清爽同黑醋汁好match白海膽黃海膽三文魚子杯呢個三文魚子杯用咗咗兩款海膽有白海膽嘅creamy同黃海膽嘅甜、濃其實呢間餐廳主打係海膽 waitress好熱心介紹每一款款式,令我對海膽都多咗認識跟住係生蠔 來自四個國家西班牙嘅金屬味、日本嘅淡麗、美國嘅甜身同法國嘅海水味 個人最喜歡從海水味嘅法國生蠔跟住係吞拿魚手卷、松葉蟹手卷吞拿魚手卷,加上櫻花蝦味道都更有層次豐富 呢個一上菜就要食 如果唔係會影響紫菜嘅脆度海膽炸豆腐全晚最喜歡嘅重頭菜之一用咗紫海膽同黃海膽 豆腐內都有海膽賣相靚之餘仲好好味 豆腐,滑得來又有豐富嘅海膽味 我同朋友都非常欣賞之後係串燒拼盤 分別有鹽燒銀杏串、紫蘇雞皮虎蝦、紫蘇橫隔肌、味噲半殼蠔、紫蘇雞髀肉、黑毛豬肩肉我最鍾意食紫蘇雞皮虎蝦 好特別 又唔會過鹹復脅牛肉先慢煮 再煎香 令肉質唔會鞋口 食到呢到已經好飽海膽
前菜:
之後黎咗個沙律
黑松露牛油果虎蝦沙律 虎蝦啖啖肉
牛油果嘅Fresh黑松露嘅香 同虎蝦好match
無花果鵝肝多士
鵝肝有香濃嘅鵝油 加上無花果嘅清爽同黑醋汁好match
白海膽黃海膽三文魚子杯
呢個三文魚子杯用咗咗兩款海膽
有白海膽嘅creamy同黃海膽嘅甜、濃
跟住係生蠔 來自四個國家
西班牙嘅金屬味、日本嘅淡麗、美國嘅甜身
同法國嘅海水味 個人最喜歡從海水味嘅法國生蠔
跟住係吞拿魚手卷、松葉蟹手卷
吞拿魚手卷,加上櫻花蝦
海膽炸豆腐
全晚最喜歡嘅重頭菜之一
用咗紫海膽同黃海膽 豆腐內都有海膽
之後係串燒拼盤 分別有
我最鍾意食紫蘇雞皮虎蝦 好特別 又唔會過鹹
復脅牛肉
先慢煮 再煎香 令肉質唔會鞋口 食到呢到已經好飽
海膽魚子醬帶子意粉
用上大量海膽醬撈意粉,上面再鋪有海膽帶子魚子醬非常奢華嘅一道意粉 香濃而不膩
海膽雪糕
餐廳嘅signature 有海膽嘅味道,但冇腥味
雪糕係偏向雪芭嘅口感
餐廳設有露台左面係馬場景,右面係高樓大廈景喺出邊飲酒chill都好舒服 服務員全部都好有禮貌
環境乾淨衛生舒服 非常推薦