2005-01-08 41 浏览
老友轉新工後,因為一D office politics的事而心情欠佳,想擦番餐靚sushi/sashimi減下壓,就同佢黎左呢間由食友推介的小壽司店。七點半左右黎到,都幾多人,好彩重有兩個吧檯位,否則就唔可以欣賞加藤師傅的手勢了。食壽司最鍾意就係睇個師傅的刀工同手勢,此外,望住櫥內的魚生點來食亦係幾開心的。老友係一個極有食力的苗條靚女,真係估佢唔倒可以食咁多架,次次叫野食都令侍應們大開食界。兩個人各自叫鍾意的壽司,其中最正的要數蔥吞拿魚腩手卷,勁多料,非常好味!此外牡丹蝦大大隻,雖然略嫌咬落有少少碎冰,但真係好鮮甜,不過叫壽司其實好難handle,因為成隻上,下面有一小團壽司飯,拆得個蝦頭來已經整散晒舊飯,都係叫刺身比較好。其他如海膽、帶子等都幾新鮮,而且魚生切得好厚身,俾足料。蟹子沙律係即叫即整的,所以唔會水溜溜,蟹子亦落好多。由於係坐吧檯位,可以清楚見倒加藤師傅用料好嚴謹,不時將D大大件、冇咁新鮮的魚生丟棄,而且整鐵火卷、切粒魚生飯等都係用serve刺身的材料,絕唔係D頭頭尾尾貨色,真係好好!此外,我地叫左一個什錦天婦羅,呢一味就真係好唔掂,麵衣毫不鬆化,而且好油。睇黎都係專食壽司

老友係一個極有食力的苗條靚女,真係估佢唔倒可以食咁多架,次次叫野食都令侍應們大開食界。兩個人各自叫鍾意的壽司,其中最正的要數蔥吞拿魚腩手卷,勁多料,非常好味!此外牡丹蝦大大隻,雖然略嫌咬落有少少碎冰,但真係好鮮甜,不過叫壽司其實好難handle,因為成隻上,下面有一小團壽司飯,拆得個蝦頭來已經整散晒舊飯,都係叫刺身比較好。其他如海膽、帶子等都幾新鮮,而且魚生切得好厚身,俾足料。蟹子沙律係即叫即整的,所以唔會水溜溜,蟹子亦落好多。由於係坐吧檯位,可以清楚見倒加藤師傅用料好嚴謹,不時將D大大件、冇咁新鮮的魚生丟棄,而且整鐵火卷、切粒魚生飯等都係用serve刺身的材料,絕唔係D頭頭尾尾貨色,真係好好!此外,我地叫左一個什錦天婦羅,呢一味就真係好唔掂,麵衣毫不鬆化,而且好油。睇黎都係專食壽司刺身好了。

兩個人都唔知食左幾多,飽到上心口!老友在傾訴完、食得飽飽之後,當堂生猛番晒,嘈住快D join埋另一即將離港的老友食甜品去‧‧‧